Реклама / Ads
5| 3157 |28.04.2021 НОВИНИ

Проф. Румен Гечев: Планът за възстановяване има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме

.
Проф. Румен Гечев
От БСП обявихме готовност да задължим правителството на Борисов в оставка да изпълни своите конституционни задължения и да внесе плана в Брюксел до 30-ти април.
 

„Планът за възстановяване и устойчивост има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме. Икономиката тръгна назад и постави нови предизвикателства пред изпълнението и евентуално подобряване на социалното състояние в България. Чуждите инвестиции са на минимално, санитарно ниво, десет пъти по-ниски, отколкото през 2007 и 2008 година. Критично ниско е нивото и по отношение на вътрешните инвестиции, най-ниско спрямо другите страни от ЕС. От икономическа и социална гледна точка този План за възстановяване и устойчивост е от жизненоважно значение за запазване на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшно задълбочаване на противоречията.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ и член на Комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев в ефира на радио “Фокус“.

 

По думите му страната ни се намира в предизвикателна икономическа и социална ситуация заради пандемията и допълни, че за България този план е много по-важен, отколкото за страни като Германия и Холандия, които разполагат със значителни резерви и се намират на по-високо икономическо развитие.

 

В предаването „Добър ден, България“ Румен Гечев коментира, че затова за БСП, а и за всички българи, приемането на този план и неговото одобрение в Брюксел има толкова важно значение.

 

„По време на вчерашната среща на Бюджетната комисия стигнахме до общо съгласие този план да бъде внесен в ЕК на време - до 30-ти април, от това правителство. От БСП обявихме и готовност да задължим правителството на Борисов в оставка да изпълни своите конституционни задължения и да внесе плана в Брюксел до 30-ти април“, допълни депутатът.

 

Сериозни са бележките по плана от страна на БСП, каза още Румен Гечев като уточни, че в него не са откроени национални приоритети за развитие на България и не са посочени реформи в здравеопазването, образованието, икономиката и дори администрацията. „Но тези бележки могат да бъдат реализирани в хода на усвояване на средствата“, подчерта той.

 

Социалистът бе категоричен, че ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП, партията ще свика Национален съвет и ще вземе решение какво да бъде поведението й.

 

„Още при обявяването на нашата програма, обсъждането на проблема с предоставянето на мандатите и формиране на правителство заявихме, че решението на БСП ще бъде колективно. Личното ми мнение е, че ще бъде трудно съставянето на правителство, има само теоретична възможност за формирането на кабинет в рамките на този парламент от гледна точка на евентуално участие на самите парламентарно представени партии. Повечето от тях заявиха, че не желаят да формират кабинет. За ИТН това е много странно поведение, защото те поеха ангажимент пред българските избиратели, че ако бъдат избрани, ще направят всичко възможно да управляват България по начин, по който предлагат. Но те не предложиха нищо, не участваха в дискусии, а сега връщат и мандата“, коментира Румен Гечев.

В подобна политическа обстановка трябва да се действа хладнокръвно и съобразно волята на избирателите, отбеляза народният представител.

 

„Дали, как и на кого президентът ще даде третия мандат, ще стане ясно след няколко дни. Ние имаме готовност за всяко решение на президента“, заяви Румен Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3566 |28.04.2021 Проф. Кожухарова: Няма причини да се удължава извънредната епидемична обстановка . 14| 6166 |27.04.2021 Проф. Милан Миланов: Отвратен съм до повръщане от ситуацията, на която са поставени колегите ми лични лекари . 33| 3776 |27.04.2021 Проф. Георгиев: Борисов мечтаеше за правителство на каишка. ИТН взе правилно решение . 6| 3267 |27.04.2021 Румен Гечев: БСП няма да търси подкрепа в парламента, а от избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads