Реклама / Ads
0| 5211 |10.05.2022 НОВИНИ

Румен Гечев: Кога България да влезе в еврозоната? Дания, Швеция, Чехия, Унгария се отказаха

.
Румен Гечев
Ние в БСП нямаме никакви колебания, че България трябва да се присъедини към еврозоната, но искаме да сме сигурни, че към първи януари 2024-та година България ще бъде готова и ще има интерес да влезе в еврозоната. Ние сега не променяме датата 1 януари 2024-та година, но ние настояваме и го имаме в споразумението, в това число по настояване на БСП, но и други колеги ни подкрепиха, няма към момента към сегашната ситуация разчети на Министерство на финансите
 

и на националната ни банка какви ще са позитивите и предизвикателствата за България.
Защото не мога да приема, някои колеги тук и там чувам, че това е геополитическо решение. Влизането в еврозоната, не дай си боже, не може да бъде геополитическо. Това каза Румен Гечев от БСП в "Още от деня" по БНТ.


Дайте да видим другите, Дания и Швеция имаха референдуми, но се отказаха. Полша, Чехия и Унгария също се отказаха. Искаме да видим анализите какво показват - защо повечето страни са в еврозоната, но защо други страни не са там. Какви аргументи и какъв е интересът на България? Тоест, въпросът е кога България да влезе в еврозоната.


Тук проблемът не е в инфлацията, че ще бъде малко по-висока от тази в Европа. Това е проблем по критерия на Маастрихт, но мисля, че Европейската Централна банка и Европейския съвет, това са двете институции, които могат да направят компромис. Проблемът е, че колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма е натрупаната разлика в инфлацията в България. От 1997 година досега към момента разликата вече е над 110% . Тя може да стане още по-голяма и тогава ще ни бъде по-трудно да осъществим най-важното - ако решим да влизаме еди кога си в еврозоната, при какъв валутен курс да го направим, допълни Румен Гечев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3143 |10.05.2022 Чешкият президент: С Румен Радев сме учудени как Русия хем се кълне в славянско братство, хем спира газа . 0| 4286 |06.05.2022 Румен Радев: Партиите пренебрегват здравия разум. Вървим към икономическа самоликвидация . 0| 35113 |05.05.2022 Олаф Шолц каза кога падат санкциите срещу Русия . 0| 3699 |05.05.2022 Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads