Реклама / Ads

0| 2442 |08.04.2022 НОВИНИ

„Евробарометър“: Все повече българи смятат дезинформацията за проблем

.
Източник: БГНЕС
Все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна отчита националния доклад за България в последния ”Стандартен Евробарометър”, съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България.

За 73% от българите дезинформацията е проблем, както в национален план, така и за демокрацията по принцип - 81%. Този ръст на отрицателните нагласи към дезинформацията поставя България близо до средното равнище в Европейския съюз (ЕС). Българите и гражданите на ЕС имат доверие на медиите като цяло, но се наблюдават различия в отношението им към различни медийни канали. 

 

Българите по-често се доверяват на телевизията, интернет и социалните мрежи в сравнение с европейските си съграждани. Делът на гражданите, които се чувстват уверени, че могат да разпознават "фалшиви новини", е сходен между България и другите страни членки, но българите по-рядко споделят, че са изложени на недостоверно съдържание в медиите. 

 

Запазва се тенденцията на ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус като потенциален инструмент за справяне с пандемията от COVID-19. Докато на средноевропейско равнище едва 15% от гражданите не са получили нито една доза от ваксината срещу коронавирус, в България този дял е няколко пъти по-голям и обхваща мнозинството от респонденти - 56%. Така България се нарежда на последно място в ЕС по ниво на ваксинация. Малко повече от половината от българите, поддържащи скептични нагласи към ваксинацията - 26%, декларират че никога не биха се ваксинирали срещу коронавирус. Средно за ЕС същото заявяват едва 8%.

 

Българите продължават да имат по-високо доверие в ЕС, отколкото в редица национални институции като правителство, парламент и съдебна власт. Европейската политика, насочена към справяне с пандемията, която получава най-широко одобрение в България, е подпомагането на предприятията и работниците, които пандемията е засегнала в най-висока степен. 

 

Въпреки че повечето българи остават оптимисти за бъдещето на Съюза, отчетливият спад спрямо пролетта на 2021 г. поставя България под средната тенденция в ЕС - България – 55%; ЕС – 62%. От друга страна, очакванията за бъдещето на европейските граждани са по-положителни в България, отколкото на средноевропейско равнище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2471 |08.04.2022 България ще внася втечнен газ от терминал от Ривитуса . 0| 2512 |08.04.2022 Министър Василев: България предложи на ЕС намаляване наполовина акциза на горивата . 0| 2494 |08.04.2022 Очакваме 8 лекарства за COVID-19. Едва 30% от българите са ваксинирани . 0| 2432 |08.04.2022 България ще евакуира екипажа ни край Мариупол, когато няма бойни действия
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ