Реклама / Ads
0| 3111 |08.04.2022 НОВИНИ

Очакваме 8 лекарства за COVID-19. Едва 30% от българите са ваксинирани

.
Източник: БГНЕС
”Към момента Европейската агенция по лекарствата приключи оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лечение на COVID-19. Един от тях е и за профилактика. Той ще се прилага като две мускулни инжекции, като клиничното изпитване включва около 5 000 участници. Това са лица, които преди това не са били заразени с COVID-19 и не са били ваксинирани. Но имат рискови фактори и това ще бъде като превенция”.
 

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

 

Той поясни, че клиничните изпитвания са проведени преди Омикрон вълната.

"Все още Европейската агенция извършва анализ до каква степен данните, които са получени за безопасност и ефикасност, ще бъдат съотносими с Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало разговори с компанията производител и когато тези допълнителни данни бъдат налични - тогава ще има възможност за доставка в страната", добави Кирилов.

 

За конкретни количества все още не може да се говори.

 

"Първият лекарствен продукт, който получи разрешение за употреба - "ремдесивир", беше доставен в страната. Това се случи още през месец юни 2020 година. Оттогава регулярно има доставки и към момента от него има наличности в страната. В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, но предстои да бъде подновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се използват за лечение", подчерта директорът на ИАЛ.

 

От думите му стана ясно, че предстои да бъде финализирано и споразумението на МЗ с компанията производител на една от пероралните форми.

 

"Европейската агенция извършва изследване и на още един продукт - "монопиравир", за който анализът все още не позволява да бъде финализиран. Министерството има договор и за този продукт, ако получи разрешение за употреба. Един от продуктите, който получи разрешение, активната съставка тоцилизумаб, повлиява процесите на възпаление", посочи Богдан Кирилов.

 

Той допълни, че в целия ЕС има излишък от ваксини.

 

"Това, което ни различава от останалите държави, е ваксинационното покритие. И последните данни показват, че около 83% от населението на ЕС е със завършен ваксинационен цикъл, а 64% са с бустер доза. Тези данни при нас са доста по-различни, около 30% са със завършен ваксинационен цикъл и само около 10% с бустер доза. В момента в страната има наличности от всички ваксини. Очакваме и осигуряването на петата ваксина - Novavax", коментира още Кирилов.

 

От началото на ваксинационната кампания данните за хоспитализация показват, че 93% от хоспитализираните лица не са били ваксинирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3268 |07.04.2022 Радка Аргирова: У нас ще влязат лекарства, които спират ковид, ако се вземат до 72 часа . 0| 2924 |06.04.2022 ЕС се запасява с оборудване и лекарства срещу химически, ядрени и биологични инциденти . 0| 3001 |31.03.2022 Радев: Очакваме обещанията на РСМ да започнат да се превръщат в резултати . 0| 3333 |30.03.2022 Овчаров: Очакваме Русия и Путин да са много великодушни? Естествено, че ще останем без газ, ако не плащаме в рубли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads