Реклама / Ads
5| 4310 |28.09.2015 НОВИНИ

Евродепутатът Малинов: Европа прехвърля отговорността за бежанците на Русия и САЩ

.
Светослав Малинов
Проблемът с бежанците ще бъде проблемът на Европа и няма да бъде решен лесно, прогнозира пред участниците в конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики" евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов. Форумът е по негова инициатива и се провежда в София. По думите му, България се справя добре, дава пример не само със защитата на границата, но и с цялостния си подход.
В подкрепа председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков увери, че се разширява капацитетът на бежанските центрове. От 5130 местата в тях са се увеличили до 7200, навсякъде са осигурени преводачи и медицински лица. Според цитирани от Казаков данни, от 1 януари 2010 г. - до 23 септември 2015 г. над 33 хиляди души са потърсили закрила у нас, статут на бежанец е предоставен на 28 300 чужденци. До септември т.г. са подадени 11 742 молби за закрила, натискът продължава, е заключението на Държавната агенция за бежанците. До 6 месеца темата ще е основна грижа и притеснение за всички европейски граждани, може би за пръв път има единство в Европа по отношение на общ страх и надежди, подчерта Малинов, цитиран от БТА. Той смята, че проблемът няма да се реши дори с потушаването на военните конфликти и разделението на бежанските квоти.

Как е възможно нещо икономически силно да бъде толкова слабо политически, всички днес, както преди 24 години, да чувстваме, че Европа е политическо джудже - с една трета от световния БВП, попита евродепутатът. И отговори - "това е изборът на ЕС. Избрали сме да бъдем слаби политически, да прехвърляме отговорността като ЕС - било на пасивен американски президент, на свръхактивен руски или обратно. Сега чакаме с нетърпение какво ще се договорят Путин и Обама". Все пак той отчете, че за последната половин година се е променил тонът в рамките на евроинституциите - говори се по-откровено. Светослав Малинов определи като временно решението за бежанските квоти, но то ще облекчи няколко държави.

Рязко увеличаване на бежанския натиск у нас за последната година отчете председателят на ДАБ Никола Казаков. През юли, например, той е бил два пъти по-силен в сравнение с 2014 г. Най-много потърсили закрила у нас за м.г. са граждани на Сирия /голяма част кюрди/, Ирак, Афганистан, от Пакистан. От 1 януари до 31 август 2015 г. към тях вече се прибавят и иранци. До 31 август т.г. данните на ведомството показват , че 13 на сто от чужденците, поискали закрила в България, са между 35- 64 г., 18 процента са малолетните, 59 на сто - 18-34 години. Характерно за периода е рязкото нарастване на броя на децата, на непридружените малолетни и непълнолетни, близо 100 бременни, хронично болни, сред които инсулиново зависими, регистрират още от ДАБ. Над 50 на сто от поискалите закрила са мъже. Бежанците с по-нисък образователен ценз по-често търсят убежище у нас, отколкото тези с висше образование, отчете още Никола Казаков.

Към 23 септември т.г. има 50 на сто запълняемост на бежанските центрове, от тях около 20 на сто /680 души/ са получили закрила през 2014 г., но поради липса на пари все още са в центровете на агенцията, стана ясно още от предоставените данни. За м.г. у нас са върнати 184 души, а по силата на регламента "Дъблин" - 212 души, отбеляза още Никола Казаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8004 |28.09.2015 Отец Саръев за бежанците: Тежко и горко на Европа . 74| 7859 |27.09.2015 Иван Костов: Европа е политическо джудже. Трябва да наложи мир в Сирия . 7| 4167 |24.09.2015 Станишев: Европа няма време за губене, говорим за човешки животи . 11| 5269 |24.09.2015 А. Райчев: В Европа се държат като чиновници, а не като политици
Реклама / Ads