Реклама / Ads
16| 16813 |10.09.2020 ПОЛИТИКА

Евродепутатът Рамона Стругариу: Можем ли да считаме България за европейска държава?

.
Рамона Стругариу
Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без милост и газ стотици журналисти, изпълняващи дълга си? Можем ли да считаме България за европейска държава, която зачита гражданските права и свободи, стига задържаните да останат с дни без вода, без храна и без основни лекарства?
 

Това попита румънският евродепутат Рамона Стругариу по време на заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента.

 

Припомняме, че румънката не за първи път отправя остри критики към управлаващие в България. Само преди седмица тя се обърна лично към премиера Бойко Борисов  с думите "Борисов, вашият мандат е позор, прекратете насилието и арестите"

 

През януари, след изслушването на Иван Гешев в комисията, Стургариу даде интервю за Фрог Нюз, което може да видите ТУК . Неин коментар относно главния прокурор може да видите и ТУК.

 

Ето какво написа тя в профила си във фейсбук преди минути.

"Днес говорих в Комисията на LIBE относно актуалното състояние на Механизма за сътрудничество и проверка (MCV), разискване, на което присъства Европейската комисия Вера Журова.

 

Сега не можем да говорим за повдигане на този механизъм за държава, която не се отличава от последните диктатури в Европа. Би било лъжа да се каже, че България постигна значителен напредък в борбата с корупцията, докато реалността от последните няколко години показва как известни бизнеси като ′′ Танкергейт ′′ или ′′ Апартаментгейт включващи висши служители от държавата, с щети за милиони евро , свърши им ехото.

 

 Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без милост и газ стотици журналисти, изпълняващи дълга си?

 

Можем ли да считаме България за европейска държава, която зачита гражданските права и свободи, стига задържаните да останат с дни без вода, без храна и без основни лекарства?

 

И не само България е в това положение. В Румъния все още имаме действащите закони от епохата на Драгня, все още имаме специална секция, създадена да сплашва дейността на магистратите и все още наричаме висши прокурори без мнението на ЦСМ. Всичко това са уязвимости за върховенството на закона и позицията на Европейската комисия остава твърда в това отношение. MCV трябва да се вземе, но не сега, а когато имаме необходимите механизми за предотвратяване на злоупотреби и санкциониране на системната корупция, както от нас, така и от българските съседи."

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5241 |10.09.2020 Корнелия Нинова: С този вот ще докажем, че сме модерна европейска партия . 4| 6254 |09.09.2020 Кристиан Вигенин: Кандидатите за председател на БСП нямат основание да се оплакват от неравнопоставеност . 82| 12206 |09.09.2020 Борисов: Мафията иска да ни свали /видео/ . 65| 21749 |09.09.2020 Politico: Как България се превърна в мафиотската държава на ЕС?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads