Реклама / Ads
2| 2906 |10.05.2023 НОВИНИ

Евродепутати от БСП: „ Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима“

.
Източник: личен архив
Евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство:
 

„През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен – експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис.

 

Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение.

 

Участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата. Влизането в безпринципна коалиция с десницата, като малък коалиционен партньор с под 9% подкрепа и едва 23 народни представители, обрича възможността за отстояване на ключови леви и социални политики.

 

Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България“.

 

Петър Витанов

Елена Йончева

Иво Христов

Сергей Станишев

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2637 |09.05.2023 Евродепутатите удължиха замразяването на митата върху украинския внос с още една година . 25| 2893 |04.05.2023 Владислав Панев: Бъдещето на управлението е реформаторски настроена редовна власт . 0| 2723 |04.05.2023 Гневни израелци блокираха ключови пътни артерии в страната в знак на протест срещу съдебната реформа . 13| 2706 |04.05.2023 ИТН няма да робува на щампи и ще подкрепи “всяка добра идея”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads