Реклама / Ads
5| 4930 |12.05.2011 НОВИНИ

Евроексперти контролират изборите

.
Днес експерти на Венецианската комисия са срещат с всички парламентарно представени политически партии в НС, за да дискутират Избирателния кодекс и основните проблеми, свързани с предстоящите избори наесен.
 
Оценката на Венецианската комисия за Изборния кодекс е много висока. Това сподели в кулоарите на парламента шефът на Правната комисия Искра Фидосова след срещата на ГЕРБ с нейните експерти, които се срещнат днес и с останалите парламентарни групи в НС.

По думите на Фидосова положителното в него е това, че на едно място са разписани всички правила за всички избори, че са спазени препоръките, които са дадени в докладите на ГРЕКО, ПАСЕ, ОССЕ.

Федосова каза още, че са били коментирани решението на КС и как се е произнесъл той по отношение на срока за уседналост, както и за останалите текстове. Комисията е била уведомена за обсъжданите промени и изискуемия срок, записан в мотивите на КС за 6 месеца за уседналостта, каза Фидосова.

Венецианските експерти са задавали въпроси по отношение на ЦИК, дали са много висока оценка, че е постоянно действащ орган за срок от 5 години, имало е въпроси по отношение на обжалването на изборните резултати. Получихме бележки и препоръки, които трябва да изпълним, заяви шефката на Правната комисия.

На срещата ГЕРБ и експертите са обсъдили и изискването на чл. 65 ал. 1 от Конституцията за двойно гражданство. Коментирани са били и особено мнение в Конвенцията, в чл. 17, където изрично е изразена позицията на България, че няма да спазваме това изискване, тъй като нашата Конституция има предвидено ограничение за избора на депутати с двойно гражданство, извади проблема Фидосова.

От мнозинството са помолили експертите на Венецианската комисия да дадат допълнително становище и мнение по уседналостта. Те все още не са се произнесли, нямаше как да го направят, защото не бяха запознати с решението, обясни Фидосова.

Социалистите пък споделили с представителите на Венецианската комисия своите притеснения. „Безпрецедентно е Конституционният съд да отхвърли 21 ключови текста от Изборния кодекс. Това само по себе си показва какво е качеството на законодателството на ГЕРБ”, обясни след срещата лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му управляващите не изпълнили нито едно от обещанията си – с кодекса да направят изборите прозрачни, демократични, да решат проблема с контролираното гласуване. Нещо повече – отхвърлянето на текстове от КС създава ситуация, когато самото провеждане на изборите на 23 октомври ще бъде под риск, защото фактически не е ясно кога ще бъдат приети поправките.

По време на срещата червените са запознали членовете на Венецианската комисия с по-широкия контекст на случващото се покрай изборите у нас. Станало е дума за полицейщината в държавата ни и липсата на доверие в МВР и вътрешния министър, който като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ ще използва министерството за политически цели в кампанията, в това число и в деня на изборите, за силно нямаленото доверие и в много други институции, които ще се занимават с провеждането на вота наесен.

От своя страна представителите на Венецианската комисия са изразили като основно притеснение липсата на закон, който да коментират. Изслушват позиции, но ще си тръгнат без мнение, защото законодателният процес не е приключил. Затова и основният въпрос, който поставя е - ще има ли закон, който да е годен за провеждане на избори?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5812 |11.05.2011 "Жокери" играят важна роля на изборите . 14| 5301 |06.05.2011 Р. Христов: Автентична десница е алтернативата за изборите . 25| 5007 |05.05.2011 ГЕРБ пропуснали да информират Първанов за датата на изборите . 1| 5048 |05.05.2011 ГЕРБ внесе проект за насрочване на изборите на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads