Реклама / Ads

0| 4478 |08.03.2018

Специализираният съд върна делото за EVN, прокурорът не си свършил работата

.
Специализираният съд прекрати и върна на прокуратурата делото за продажбата на държавния дял в EVN през 2011 година. Подсъдими в процеса са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и 3-ма представители на фирмата инвестиционен посредник в сделката.

Това е второ връщане на делото, след като през есента Софийският градски съд откри сериозни пропуски и противоречия в обвинителния акт.

Основният спор в залата беше дали процесът трябва да продължи в Специализирания съд, където след законови промени бяха преместени делата за т. нар. висока корупция. Съдът прие, че може да гледа делото, но обвинителният акт е трябвало е да се внесе от Специализираната, а не от Софийската градска прокуратура. Съдебният състав се съгласи и с част от възраженията на защитата за пропуски в обвинението.

Ина Лулчева - адвокат: Втори съд казва на прокуратурата, че такова обвинение, по този начин формулирано, не може да има. Съдът прие, че не е уточнено мястото, не са уточнени ясно вредите, има противоречия в самите обвинения.

Емил Петров - прокурор: Провали няма. Гледаме крайния резултат. Основното, което каза съдът е, че е внесено от некомпетентен орган. Така е преценил съдът - така е казал. Имаме възможност за протест имаме възможност да се поправим. С какви аргументи ще протестирате? Ще ги измислим.

Държавният дял в EVN е продаден при компрометирана процедура и на занижена цена, твърди прокуратурата. Според защитата в обвинителния акт механично са събрани поредица от действия и събития, които нямат връзка.

Иво Прокопиев: Неясно, липсваща причинно-следствена връзка. В моя случай аз съм обвинен за свое публично изказване пред тристранния съвет, който е две години преди тези събития, за които се говори.

Емил Петров - прокурор: Това е процес, който ще се докаже, ще се види от цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този задкулисен начин - с игри, които ние сме се опитали в този обвинителен акт да ги покажем. Затова виждате сега какво става с ЧЕЗ, с други неща.

В началото на заседанието съдът допусна граждански иск от Министерството на финансите за близо 28 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдът гледа делото за Хитрино по съкратена процедура 1| 4734 |07.03.2018 . Делото на Косарев за акциите на ”Виваком” започва по общия ред 1| 5320 |07.03.2018 . Продължава делото за взрива в Хитрино 2| 4298 |07.03.2018 . Бившият консул Г. Димов: Превърнаха 3 март в Одрин от празник в опело 2| 5848 |06.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ