Реклама / Ads
7| 4100 |26.10.2023 НОВИНИ

Еврокомисията отново ни подкрепи за Шенген, акад. Денков разчита "дипломацията да си свърши работата"

.
Николай Денков и Вера Йоурова
Премиерът Николай Денков каза, че не разчита само на тези два дни от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес и утре, за да убеди Австрия и Нидерландия да свалят ветото си върху присъединяването на България към Шенген. Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на европейските лидери.
 

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

 

"Ние не разчитаме на тези два дни. Разчитаме на целия период, откакто започнахме да работим по промяната на законите, за да можем да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, със защитата на границите на България, там имаме много съществен напредък през последните месеци. Всичко това се отчита, в края на краищата дипломацията трябва да си свърши работата, разчитаме и на подкрепата на другите държави, когато ние сме си свършили работата", посочи той.

 

Дори и приемането ни до края на годината да не се случи,това, което правим, е в наша полза, каза премиерът:

 

"Ние напредваме. Дали това ще доведе до приемане на България (в Шенген), това вече не зависи от нас. Но нека да припомним, че тези промени са в полза на българските хора. Ние искаме по-добра правосъдна система, по-добра защита на границите, така че да не влизат мигранти. Това ще го има. оттам нататък - пак казвам дипломацията трябва да си свърши работата. Вероятността е много над нула процента, но не е 100%".

 

ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген

 

"Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени", заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел, съобщават от правителствения пресцентър.

 

Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември.

 

Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

 

Премиерът Николай Денков запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4533 |26.10.2023 Как Китай, Русия и Иран се възползват от информационния хаос около войната между Израел и Хамас? . 1| 4299 |26.10.2023 България е сред водещите дестинации за 2024 г., според туристическия пътеводител "Lonely Planet" . 13| 4313 |26.10.2023 Един от лидерите на Хамас е в Москва, провеждат се официални разговори . 5| 4115 |26.10.2023 ISW преди два дни: "Хамас се подготвя да обвини Израел за смърт на заложници". Хамас днес: "50 заложници загинаха при израелски удари"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads