Четвъртък, 21 Септември 2017, 11:37
Frognews
3| 3929 |26.07.2017

Еврокомисията пак мъмри България да започне незабавно да приема бежанци

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия отново призова България незабавно да започне да попълва задължителните си квоти за прием на бежанци. Според последния доклад за изпълнението на схемата България ефективно е приела 50 души от Гърция при задължителна квота от 831 места. Нулево остава изпълнението на квотата от Италия.
Оттам у нас трябва да дойдат поне 470 бежанци, но досега София не е посрещнала нито един. Все пак правителството е изразило готовност доброволно да започне презаселването на 40 сирийци от бежанските лагери в Турция.

Според комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос е напълно възможно до края на септември всички мигранти, отговарящи на критериите за бежански статут, пристигнали в двете средиземноморски държави, да бъдат преместени.

„От Гърция потенциално могат да бъдат преместени 6800 души. В Италия 5000 мигранти са или скоро ще бъдат регистрирани за релокация. Освен това само през 2016 година в Италия пристигнаха над 20 700 еритрейци, а тази година над 5000. Повечето от тях също трябва да влязат в схемата", коментира Аврамопулос, цитиран от БНР .

Междувременно Брюксел премина към втора фаза на наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия, защото те продължават да отказват какъвто и да било трансфер на кандидати за убежище по задължителната схема. Тази сутрин генералният адвокат на Съда на ЕС в Люксембург излезе с тълкувание по жалбата на Словакия и Унгария срещу решението за задължителни мигрански квоти. Той предложи на Съда да отхвърли жалбите като неоснователни и подкрепи позицията на Еврокомисията, че приетото с мнозинство решение от вътрешните министри е задължително и трябва да се спазва.

Въпреки че съдът не се произнесъл окончателно, Аврамопулос приветства решението на Генералния адвокат. „Той потвърди, че решенията за релокация са пропорционални мерки за облекчаване бремето на Италия и Гърция".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Турция продължава да се превъоръжава 0| 82 |21.09.2017 . Започнаха промените в ББР, Стоян Мавродиев стана директор 0| 310 |21.09.2017 . Калоян Паргов: С българските евреи имаме обща кауза – борбата с фашизма и антисемитизма 0| 297 |21.09.2017 . Лозан Панов: В избора на ВСС парламентът не се интересуваше от качествата на кандидатите 1| 1015 |21.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах