Реклама / Ads
6| 2229 |08.10.2024 НОВИНИ

Еврокомисията с предупреждение към България, че повече не може да отлага промените по Плана за възстановяване

.
Еврокомисията
България не може повече да отлага промените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които са условието, за да получи следващите плащания на безвъзмездни европейски средства.Това е предупредил в понеделник еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони, става ясно от съобщение на българското финансово министерство. Джентилони се срещна с министърката на финансите Людмила Петкова в Люксембург.
 

Новината идва, след като в края на септември българските депутати за пореден път не успяха да гласуват нужните решения, така че ЕК да отпусне парите. Тогава "Има такъв народ" и "Възраждане" блокираха парламента с координирана предизборна акция и гласуването беше провалено, пише още Свободна Европа.


Хаосът в парламента се излъчваше на живо по партийната телевизия на ИТН "7/8" и депутатът Станислав Балабанов дори реши да се изявява в ролята на репортер. На този кадър Балабанов задава въпроси на Даниел Лорер от ПП-ДБ, след което директно агитира хората да гласуват за ИТН.

В резултат на това още тогава финансовата министърка Людмила Петкова каза, че България вероятно ще загуби над 1,5 млрд. лева от безвъзмездните европейски средства.


Сега еврокомисарят Джентилони каза, че Европейската комисия (ЕК) всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ. Затова и България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на плана.


В отговор Петкова е казала, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на нужните промени, пише в съобщението на министерския пресцентър.


Не е ясно обаче кога ще стане това, защото по-рано правителството каза, че трябва да изпрати плана до 15-20 октомври, за да има произнасяне на ЕК до края на годината.


България изпрати искането си за второто плащане на парите по ПВУ още миналия октомври. За да бъдат отпуснати те обаче, ЕК прави оценка, за да провери дали нужните реформи са били изпълнени.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2146 |08.10.2024 Зад граница са разкрити 719 секции в 57 държави. Няма такива в Тел Авив и Бейрут . 7| 2296 |08.10.2024 Журналистът Георги Готев: Ако Тръмп спечели изборите в САЩ, силният човек в ЕС ще се казва Орбан . 3| 2149 |08.10.2024 Най-малко 21 души, включително дете, пострадаха при вражеско нападение срещу Харков . 2| 2162 |08.10.2024 Проф. Румен Кънчев: С промени в ядрената си доктрина Русия подготвя някакво пазарене със Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads