Реклама / Ads
1| 4401 |25.01.2016 НОВИНИ

Еврокомисията: ВСС не започва дисциплинарни производства без натиск

.
Необходима е реформа и независима оценка на работата на прокуратурата. Висшият съдебен съвет (ВСС) не започва дисциплинарни производства без външен и вътрешен натиск. Европейската комисия изразява съжаление, че парламентът е отхвърлил Закона за борба с корупцията. Това са основните моменти в черновата на доклада за реформите в правосъдието и вътрешните работи в България, който Европейската комисия се очаква да обяви в сряда.
 

От доклада става ясно още, че констатацията за ВСС се основава на аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова и начина, по който съветът реагира.

Според ЕК "е окуражително да се види, че българските съдии говорят открито в подкрепа на реформата в правосъдието", а това е здравословен знак за нова по-уверена в себе си култура, развиваща се сред българските магистрати.

Стратегиите за съдебната реформа и борбата с корупцията трябва да бъдат превърнати в конкретни резултати. Това е ключово за България през тази година, сочи докладът. В заключителното му резюме е подчертано, че "през 2015 година България направила някои важни стъпки да постави реформата пак в дневния ред след период на политическа нестабилност, която задържаше процеса".

През тази година Брюксел иска страната ни да покаже реформа на прокуратурата и ясни стандарти за дисциплинарни производства срещу магистрати.

Критиките от миналогодишния доклад към Висшия съдебен съвет -например за назначенията на магистрати - остават. Липсват ясни стандарти за дисциплинарните производство, констатира още докладът. "Общественото доверие в правосъдието остава ниско", се казва в документа, цитиран от Клуб Z.

За поправките за съдебната власт в конституцията се казва, че през декември България променила конституцията си и макар поправките да включили някои значителни промени в първоначално предложения текст, тяхното приемане е важна стъпка към реформа на ВСС. Комисията положително оценява факта, че България най-накрая е избрала главен инспектор на съдебната власт и че промените в конституцията разширяват правомощията му да извършва разследвания.

В същото време докладът отбелязва, че ВСС много трудно се самосезира в случаи на нарушения от страна на магистрати.

Според ЕК, ВСС първо се е занимавал с това дали записите на Янева и Ченалова са автентични и чак след това се е заел със съдържанието им. Докладът за пореден път отбелязва неравномерната натовареност на съдилищата и напомня, че в Брюксел чакат анализ по този въпрос.

Като препоръка в частта за правосъдието фигурира "независима проверка" на тази институция. "Нуждата от по-дълбока реформа на прокуратурата се налага от продължаващата липса на солидни устойчиви резултати в делата за корупция на високо ниво и за организирана престъпност", пише Комисията. Тя предлага да бъде предприета независима проверка на прокуратурата както предвижда стратегията на правителството за съдебна реформа, като се вземат предвид вече приложените реформаторски мерки.

С положителен знак е отбелязано създаването на предложения от съвет за борба с корупцията, който координирира усилията в тази област. Заедно с това обаче, Комисията "изразява загриженост", че законът за борба с корупцията, който Кунева предложи, не е минал през Народното събрание миналия септември и припомня намерението на правителството да го внесе пак.

Други препоръки в тази област включват  продължаване на усилията срещу корупцията на ниско ниво в Министерството на вътрешните работи, приемане на закона "Кунева", повече усилия срещу корупцията в държавната администрация и високите политически нива.

Създадените през 2012 година специален съд и прокуратура започват да дават резултати - както по броя на делата, така и по броя на осъдителните присъди, пише в доклада. Според него, България все още има нужда да установи солидна поредица от окончателни осъждания що се отнася до делата за сериозна организирана престъпност. ЕК препоръчва да се приемат изменения в закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, които да позволят на отогворната за това комисия в България да работи ефективно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4367 |14.01.2016 Миков: Започваме преговори с 2 групи за вот на недоверие . 0| 4469 |05.01.2016 Съдът започва делото срещу Огнян Донев в края на януари . 5| 8267 |01.01.2016 2016-а започва с данък "уикенд" . 3| 4385 |23.12.2015 Започва голямото изпразване на големите градове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads