Реклама / Ads
22| 8282 |17.07.2020 НОВИНИ

Евронюз: Европа да се притесни. Протестите в България я превърнаха в “следващата Полша или Унгария”

.
Европа да се притесни. Възможен е сценарий, при който България да се превърне в следващата Полша или Унгария на стария континент. Така започва поредната статия в международно издание за случващото се у нас през последните дни. Антиправителствените протести и скандалите в страната скараха и родните евродепутати.
 

Ето и цялата статия в Euronews:

 

Антиправителствените протести в България започват да притесняват Брюксел, че държавата може да се превърне в следващата Полша или Унгария. Демонстрантите се оплакват от корупция и подкрепиха президента в призива му за оставка на премиера Бойко Борисов.

 

Обвиненията подсилиха опасенията сред някои евродепутати, че България ще се сблъска с Брюксел по въпросите, които касаят фундаменталните ценности на цялата Общност.

Брюксел започна юридически действия по въпроси като съдебните реформи в Полша и Унгария, които се отнасят към хората, търсещите убежище.

 

“Онова, от което Европа трябва да се страхува, е че се задава нова Полша или нова Унгария”, заяви евродепутатът Радан Кънев.

 

Именно той е повдигнал въпроса в Европейския парламент за онова, което по думите му е “дълбока криза със законността”, “хватката върху медийния пазар”, “бруталното партийно поведение от страна на главния прокурор, което допринася за допълнителното нажежаване на обстановката”, както и за политическата и съдебна несигурност в страната.

 

Друг евродепутат - Андрей Ковачев, който е част от партията на премиера Борисов ГЕРБ, отхвърли тези твърдения.

 

“Няма база за сравнение на България с Полша и Унгария. Има пълна свобода. Не може да имаме пример с държава, в която има ограничения на академичната свобода, какъвто е случая с Унгария. Има пълна свобода всеки да изразява мнението си срещу премиера Борисов, срещу правителството”, посочи Ковачев.

 

Според друг евродепутат - Елена Йончева, която е от Групата на социалистите и демократите, цялата система е корумпирана.

 

“Корупцията превръща България в най-бедната държава в Европейския съюз”, отсече тя и допълни, че загубите заради всяка година се равняват на 11 милиарда евро.

 

Превод: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4471 |15.07.2020 Цветелина Пенкова: Правителството хвърля петно върху образа на България в Европа . 5| 4539 |02.07.2020 Черна статистика: България е първенец в Европа по жертви с автомобили . 3| 5175 |02.07.2020 Петър Витанов пред БНТ: България няма план как ще изразходва парите от Европа . 3| 4565 |01.07.2020 Цветелина Пенкова: Държавите членки успешно се справиха самостоятелно със здравната криза, но само обединена Европа може да се справи успешно с настъпилата вече икономическа криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads