Реклама / Ads
4| 6029 |04.11.2019 НОВИНИ

Eвронюз: Министър Каракачанов не разбира какво са човешките права. Добре дошъл в 21-ви век, министре.

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
„Защо не защитават тези, които са ограбени? Защо защитават само тези, които имат проблеми с властите? Защо защитават малцинствата? Знаете ли колко полицаи се разследват заради тях?“
 

Това се чува, когато българският вице-премиер Красимир Каракачанов говори за правозащитни организации.

 

Като служител на правителството, той има задължението да уважава правозащитниците.

Концепцията за човешките права, по дефиниция, защитава гражданите срещу Държавата и органите й, които включват полицията. Това е един от проблемите за Каракачанов. Е, добре дошъл в 21-ви век, министре.

 

Това, че полицаи се разследват за превишаване на правомощията е нещо, което трябва да се аплодира, а не нещо, което показва колко са изпуснати нещата. България, с пост-комунистическия багаж, който носи, е имала полицейска система, която традиционно е прекрачвала правомощията си. Нещата се променят разбира се, но винаги ще има полицаи, които прекрачват границите. Случва се във всяка държава. Затова са ни нужни правозащитни организации, които да следят за тези неща. И това е хубаво.

Когато полицаи хванат предполагаем престъпник, те не могат да го бият или да го заключат безконечно. Такива са случаите, които правозащитните организации разглеждат. Те по дефиниция са фокусирани върху действията на полицията и държавата. Това за човешките права. На Каракачанов не му е удобно това -- защо някой да може да критикува полицаите? Доста непатриотично.

 

„Защо вместо това не помагат на жертвите на обири?“

 

Де да можеше да е толкова удобно. Човешките права не са свързани с обири. Те предпазват гражданите от държавата. Полицаи не се разследват без причина. Да защитаваш човешките права е много неудобна задача по дефиниция, защото организациите трябва да тръгнат срещу държавата. И за някои като Каракачанов, това не трябва да става, защото води до наказания на полицаи.

 

ВМРО имат проблем с „намесата в съдебната система“. „Намеса“ е това, което и адвокати, и прокурори правят, по дефиниция, представяйки факти, за да се борят за своята страна. Съдебната система е място, където има намеса, по дефиниция. Системата не е статична. Разбира се, че правозащитниците натискат, спорят и защитават своите клиенти. Това им е работата. На Каракачанов и ВМРО не са им удобни такива силни гласове за човешките права. За тях, обвинението си е обвинение; а защита на човешките права е… познахте, вмешателство.

 

Време е да влезем в 21-ви век.“

 

Ивета Чернева, български автор в областта на човешките права, който преди това е служил в кабинета на Върховния комисар за човешки права на ООН

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8014 |02.11.2019 Каракачанов да обяви война на Франция, а Гешев да арестува Макрон . 3| 5079 |31.10.2019 В правомощията на министър-председателя ли е да ”спре парите” на една община . 23| 5113 |24.10.2019 От телевизионния екран Каракачанов се накара на протестиращите . 2| 4762 |18.10.2019 Адвокатът на Полфрийман: Каракачанов лъже за средния пръст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads