Реклама / Ads

 

1| 2328 |10.09.2021 НОВИНИ

Хората искат Европа да дава пари при спазване върховенството на закона, сочи ново проучване

.
Фондовете за възстановяване трябва да бъдат отпускани само на страни, които спазват върховенството на закона. Това показва ново проучване за нагласите на общественото мнение, публикувано от Европейския парламент.

Проучването на Евробарометър идва в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември и показва обществената подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на средства в рамките на програмата NextGenerationEU.

 

Четирима от всеки петима запитани заявяват, че ЕС следва да предоставя средства само на държавите членки, които зачитат принципите на правовата държава и демократичните ценности. Гражданите на Унгария (38%) и Полша (37%) поставят на едно от челните места приоритета ''демокрация и върховенство на закона'', като в България този приоритет заема едва шесто място с дял от 22%.

 

Гражданите оценяват положително и въвеждането на плана на ЕС за възстановяване от 800 милиарда евро: трима от всеки петима граждани (60%) считат, че проектите в рамките на програмата NextGenerationEU ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус, като в България делът им е 69%. 59% от европейците (70% от българските респонденти) заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства. С оглед на това проучването показва също така, че 53% от европейските граждани (62% от българските респонденти) имат положителна представа за Европейския съюз, като едва 19% (18% за България) имат сравнително или много негативна нагласа.

 
Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. Докато средно 44% от гражданите на ЕС (41% за България) имат доверие в националните си правителства в това отношение, 41% от респондентите изразяват съмнения, като са налице значителни разлики в равнищата на доверие в отделните държави членки. За България делът на респондентите, които изразяват съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване, е 49%.

 

Запитани кои въпроси Европейският парламент следва да заложи като свои политически приоритети, българите отговарят, че това са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), здравеопазването (40%), като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26%).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2501 |09.09.2021 Петър Витанов: В България се занимаваме с това, кой е предлагал 500 000, докато Европа прави най-голямата си икономическа трансформация . 16| 3351 |08.09.2021 Хампарцумян: Ако дадем неразумно пенсиии на хората, инфлацията ще им ги вземе . 2| 2311 |08.09.2021 Георги Свиленски, БСП: Както и да искат да ни пакетират, ние ще подкрепяме всяко предложение в помощ на българските пенсионери . 5| 2394 |08.09.2021 Директорът на „Булгаргаз“: Цените на газа в България са по-ниски от тези в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ