Реклама / Ads
14| 3350 |22.11.2021 НОВИНИ

Европа и поредната COVID вълна: Тежки мерки и вълна от протести

.
Нидерландия, протест Източник: Twitter
Поредна вълна на COVID-19 удря Европа. В някои държави в западната част на стария континент въведоха тежки ограничения, а това предизвика и бурни обществени реакции. Пълно затваряне наложиха в Австрия от днес, а демонстрациите в Брюксел доведоха до ескалация на напрежението и сблъсъци с полицията.
 

Към днешна дата 60% от случаите на COVID-19 са регистрирани именно в Европа, показват данните на институтите. Стария континент се сблъсква с доста тревожни рекорди, а междувременно от Световната здравна организация неотдавна изразиха и загриженост от случващото се в Европа. Според най-мрачните прогнози на СЗО до март жертвите на COVID-19 на стария континент могат да се увеличат с още половин милион до март месец 2022 г., ако не се предприемат по-сериозни мерки. 


.
Данни на университета "Джонс Хопкинс", Снимка: The Guardian

 

Заради ръста в новозаразените в Австрия наложиха национална карантина. От днес на населението се хората се позволява да напускат домовете си единствено при спешни случай като работа, пазар и спорт. Заради рестрикциите във Виена десетки хиляди излязоха на протест в събота. Марката е за срок от 20 дни и идва на фона на проблемите в процеса по ваксинация. През октомври новият канцлер на страната Александър Шаленберг разкритикува ниския процент на имунизирани и го сравни с този във Франция. В момента във Виена има около 66% ваксинирани, докато Париж отчита 75%. Ваксинацията бе направена задължителна за хората, които искат да посещават обществени места. 

 

Демонстрации имаше и в Нидерландия, където по уличицето излязоха близо 200 души. Жителите на Дания също излязоха на протест - около 1000 души се обявиха против плановете на правителството да въведат така наречения “зелен сертификат” за всички държавни служители. 

 

В Брюксел се стигна до сериозни сблъсъци в неделя. Наложи се полицията да използва водни оръдия, а по информация на властите в демонстрацията са участвали около 35 хил. души. Новите правила в Брюксел включват задължителното носене на маски за хората над 10-годишна възраст както на закрито, така и на открито. Задължително стана и дистанционната работа поне 4 дни седмично. Ограничен бе и броят на хората, които могат да се събират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4296 |22.11.2021 Спадна цената на природния газ в Европа . 0| 2763 |22.11.2021 Остава висок броят на хоспитализираните в интензивни отделения с COVID-19 . 3| 2767 |21.11.2021 1455 са новите случаи на COVID-19 у нас . 9| 3437 |20.11.2021 Проф. Огнян Кунчев: Следващата COVID вълна може да е през декември или януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads