Реклама / Ads
12| 2842 |20.01.2021 НОВИНИ

Германия удължи локдауна до 14 февруари

.
Ангела Меркел
В Германия локдаунът се удължава до 14 февруари и се въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на контактите. Училищата и детските градини остават затворени, съобщиха германските медии.
 

За магазините и обществения транспорт се въвежда задължителното носене на висок клас маски - FFP2 или KN95. Те са по-скъпи, миналата седмица бяха въведени в Австрия и Бавария. Работата от вкъщи трябва да бъде застъпена максимално. Работодателите трябва да дадат възможност на своите служители да работят от вкъщи навсякъде, където това е възможно - до 15 март. Ресторантите и другите заведения за обществено хранене остават затворени, както и театри, музеи, фитнес зали и повечето магазини - ще работят само тези, които предлагат основни продукти.


Предварително обсъжданите по-строги мерки като въвеждане на вечерен час, ограничаване на придвижванията в определен радиус или граничен контрол спрямо съседните държави не бяха възприети. Остават ограниченията за частните контакти - едно домакинство плюс максимум още един човек, а в регионите, в които броят на случаите е висок, биха могли да бъдат разпоредени и ограничения за движението.


Вирусолози критикуваха решението на канцлерката Меркел и премиерите на федералните провинции, че и тези мерки няма да доведат до рязък спад в случаите, позовавайки се на опита на съседните държави.


Междувременно СЗО съобщи, че британският щам на вируса е засечен в 60 държави. Страните, в които е засечен вариантът на вируса, вече са с 10 повече спрямо миналата седмица. В 23 страни е регистриран и южноафриканският вариант на вируса, който също се приема за по-заразен. На този фон текат ваксинационни кампании, като надеждите са, че те ще забавят разпространението на вируса, но ваксинациите тръгват трудно в редица държави, изтъква АФП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3274 |17.01.2021 Навални се завръща в Русия след 5 месеца в Германия . 20| 5292 |15.01.2021 ”Билд”: Меркел иска пълно затваряне на Германия заради новия щам, строги мерки във Франция и Великобритания . 16| 4043 |14.01.2021 ”Вестдойче алгемайне цайтунг”: Ваксинирани с ”Пфайзер” в Германия се оказаха заразени с коронавирус . 4| 3133 |14.01.2021 Удължиха извънредното положение в Италия до 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads