Реклама / Ads
0| 3169 |08.03.2022 НОВИНИ

Европа постига енергийна независимост от Кремъл до 2030 г.

.
План за постигането на енергийната независимост на Европа от Русия предлагат от Европейската комисия. Според разчетите това ще стане факт до 2030 г. Ще се започне с газа.
 

Европейската комисия очерта нова енергийна пътна карта, предназначена да намали зависимостта от руски газ с две трети само за една година. Той предвижда прекратяване на зависимостта от всички руски изкопаеми горива "много преди“ 2030 г., пишат от BBC. 

ЕС също така предлага масово увеличаване на възобновяемите енергийни източници, биогаза и водорода.

 

Докато въглеродните емисии могат да се повишат в краткосрочен план, по-дългосрочната цел е по-бърз преход към устойчиви източници.

 

Нахлуването на Русия в Украйна постави нов акцент върху енергийната зависимост наа Европа спрямо Кремъл. ЕС получава приблизително 40% от своя газ от Русия. Според данни на изследователската група Transport & Environment тази зависимост възлиза на около 118 милиона долара на ден.

 

ЕС вече изложи стратегия, която може да намали зависимостта от този източник на гориво с две трети в рамките на една година. Това е скорост, която малцина смятаха за възможна. 

 

Планът REPowerEU цели да направи Европа независима от руските изкопаеми горива до 2030 г., но първоначалните усилия са насочени единствено към газа.

Пътната карта по същество предлага намиране на алтернативни доставки на газ през следващите няколко месеца и повишаване на енергийната ефективност, като същевременно се удвояват по-екологични източници на енергия в средносрочен до дългосрочен план.

 

Новите предложения на Комисията ще направят законово изискване за държавите от ЕС да гарантират, че разполагат с минимално ниво на съхранение на газ.

Целта е запасите от газ да бъдат на 90% от капацитета до есента, спрямо около 30% сега.

 

В момента се водят дискусии със съществуващи доставчици на газ, включително Норвегия, Алжир и Азербайджан, за да се увеличат потоците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2979 |08.03.2022 Иво Христов: Днес в Европа има две партии: на мира и на войната . 0| 8224 |07.03.2022 Илън Мъск иска рестарт в Европа на неработещите ядрени реактори . 0| 6404 |07.03.2022 Велизар Шаламанов: Европа вече е във война с Русия, Путин не смени правителството в Киев с марионетно . 0| 3213 |06.03.2022 „Газпром“: РФ продължава да доставя газ на Европа в обичайните равнища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads