Реклама / Ads
1| 2766 |15.09.2024 НОВИНИ

Европа пред катастрофалните последствия след бурята "Борис". Броят на жертвите и изчезналите расте

.
Източник: БГНЕС
Пожарникар загина по време на спасителна операция при наводнение в Австрия, а един човек се удави в Полша, докато проливните дъждове, причинени от бурята Борис, продължават да сеят хаос в Централна и Източна Европа.
 

В австрийската провинция около Виена е обявено бедствено положение, като нейните лидери говорят за "безпрецедентна екстремна ситуация", предава BBC.

 

В Румъния, където четирима души загинаха в събота, премиерът казва, че други двама са в неизвестност. Няколко остават в неизвестност и в Чешката република.

 

Премиерът на Полша Доналд Туск потвърди един смъртен случай в неделя, като призова засегнатите жители да сътрудничат на спасителите.


.
Наводнението в село Кросновице в Полша, Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Чешката република наводненията доведоха до евакуации и 51 000 домакинства в северните райони на страната са засегнати от прекъсване на електрозахранването, съобщи чешката енергийна компания CEZ. Бариерите срещу наводнения се вдигнаха в столицата Прага.

 

Наводненията, причинени от бурята Борис, се оказаха смъртоносни в Румъния в събота, където четирима души загинаха след наводнения в югоизточния регион Галац.

 

„Отново сме изправени пред последиците от изменението на климата, които все повече присъстват на европейския континент, с драматични последици“, каза румънският президент Клаус Йоханис в събота.

 

Екстремните валежи стават все по-вероятни в Европа, както и в голяма част от света, поради изменението на климата.

 

По-топлата атмосфера може да задържи повече влага, което може да доведе до по-обилни валежи.

 

Как изменението на климата влошава горещините, сушите, горските пожари и наводненията

 

Кметът на Слобозия Коначи, село в румънския регион Галац, каза, че 700 къщи са били наводнени.

 

„Това е катастрофа с епични размери“, каза Емил Драгомир.


В югозападната област Ополе в Полша, кметът на града каза, че местната река е излязла от бреговете си и сега наводнява града. Той призова жителите да се евакуират на по-високи места в неделя.







Зофия Овсиака, жителка на града каза, че всички са "уплашени" и изглежда, че "няма надежда дъждът да спре".

 

В Краков, вторият по големина град в Полша, на жителите бяха предложени чували с пясък за защита от наводнения.

 

Говорейки от град Клодзко, един от най-засегнатите райони в Долна Силезия близо до чешката граница, г-н Туск каза, че 1600 души в областта са били евакуирани.

 

Той призова останалите жители да сътрудничат на службите за спешна помощ, когато бъдат помолени да евакуират домовете си.

 

В района 17 000 души са без ток, каза той. На някои места сигналът на мобилния телефон не работи и интернетът не работи, така че той каза, че се е наложило да се използват сателитите на Starlink.

 

Той каза, че хеликоптер Blackhawk е бил изпратен до столицата на региона Вроцлав, където хиляди жители е трябвало да използват стълбищата на високи блокове, тъй като асансьорите са били затворени като предпазна мярка при наводнения, съобщиха местни медии.

 

В Чешката република язовирна стена се спука в района на Южна Бохемия в събота. Министърът на околната среда Петр Хладик призова хората в най-засегнатите райони да се подготвят да напуснат домовете си.

 

Хладик каза, че земята е наситена и дъждовната вода се задържа на повърхността - увеличавайки риска от внезапни наводнения. Дъжд в Чехия се очаква до вторник, каза министърът.

 

Чешкият премиер Петр Фиала каза, че страната се подготвя за "тежък уикенд". Властите са поставили защитни стени от чували с пясък и метални бариери.

 

Планираните за този уикенд футболни мачове в първите две лиги на страната бяха отменени.


Защо бурята Борис е толкова опустошителна?


Бурята Борис вече донесе екстремни количества дъжд в Централна и Източна Европа, с още поройни дъждове поне до края на понеделник, според прогнозата на метеоролозите.







Някои от най-високите общи количества валежи досега са били в Чешката република. В Лиса Хора в планините в западната част на страната са паднали 288 мм дъжд от четвъртък.

 

Бурята е толкова опустошителна по две причини:

 

Първо, позицията на бурята привлича по-студен въздух от север, за да се смеси с влага, изтеглена от необичайно топлите води на Средиземно и Черно море.

 

Второ - ниското налягане се движеше много бавно върху същите области. Той е останал в „блокиран метеорологичен модел“, което означава, че бурята е прекъсната и в капан между високото налягане на запад и изток.

 

Бурята Борис се описва като събитие 1 на 50 години от Министерството на околната среда на Чешката република. Честотата на този вид наводнения обаче вероятно ще се увеличи.

 

След екстремните наводнения през 2021 г. в Европа, World Weather Attribution Network стигна до заключението, че вероятността и интензивността на този тип наводнения в Европа се увеличава в условията на бързо затоплящ се климат.

 

Превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2424 |15.09.2024 Забранено да се караме, да ругаем или да клеветим! Ето какъв празник е днес . 1| 2186 |15.09.2024 Големият пожар край Созопол вече е локализиран . 5| 2181 |15.09.2024 Камелия Нейкова, ЦИК: Някой иска да създаде недоверие в нашата работа . 4| 2165 |15.09.2024 Венецуелските власти aрестуваха шестима за заговор срещу Мадуро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads