Реклама / Ads
4| 2356 |15.02.2024 НОВИНИ

"Европейската комисия подкрепя реформите в България". Денков се срещна с Рейндерс /видео/

.
Николай Денков и Дидие Рейндерс
"Обсъдихме напредъка на България през последните месеци, осъществяването на реформите в правосъдието, промените в Конституцията, промените, свързани с антикорупционната комисия и с правата и контрола върху главния прокурор". Това съобщи министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.
 

"Дискусията беше много конструктивна, защото сме на едни и същи позиции. Изключително важно е темпото да не се забавя", подчерта българският премиер. Той каза, че следващите седмици и месеци се очаква да бъдат избрани съставите, както на антикорупционната комисия, така и на съдебните и прокурорските съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат и експертни и морални качества, и съответния характер, за да могат да трансформират системата в посоката, която очакват всички.





Премиерът посочи, че съдебната система трябва да бъде независима. "Системата на прокуратурата, заедно със следствието и с подкрепата службите в МВР, трябва да могат да проверяват всяко едно обвинение и там, където има доказателства за законови нарушения, те да бъдат предадени на съда, така че накрая да има присъди, като част от тях се очаква да бъдат осъдителни", заяви Денков и добави "това е задачата".

 

Той заяви, че разчита на подкрепата на Европейската комисия (ЕК) и на Венецианската комисия по отношение на промените в Конституцията. "Това са международни институции, които имат и експертизата, и авторитета да валидират процесите, които ние осъществяваме тук", каза още Николай Денков.

 

В отговор на журналистически въпрос за антикорупционната комисия министър-председателят каза, че процесът е изцяло в Народното събрание:

 

"Въпросите трябва изключително да се насочат към хората, които ще приемат първо процедурата, по която ще бъдат избрани съответните членове и второ към номинациите и прозрачността на процеса, както и към хората, които ще бъдат избрани".

 

Денков каза, че с Мария Габриел обсъждат тези теми, като хора, които споделят общи ценности, а именно, че трябва да има независимо правосъдие. "Нямаме никакво различие нито с комисаря по правосъдие, нито с Мария Габриел", заяви Денков. Той подчерта, че през следващите седмици трябва да следим процесът е в Народното събрание, защото от него ще зависи как ще се развие правосъдната система в следващите години.




"Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България", заяви европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс на брифинга в Министерския съвет.

 

Рейндерс определи срещата си с Денков като много ползотворна и заяви, че Европейската комисия (ЕК) подкрепя реформите в България. За него важни са реформите на Конституцията в България, по-голяма отговорност на главния прокурор, борбата с корупцията, създаването на действаща комисия против корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези реформи, но е важно е да се работи с всички заинтересовани страни, които биха могли да предоставят помощ и препоръки. Ясно е, че трябва да работим и да гледаме в една посока"", каза еврокомисарят Рейндерс.

 

"Много съм доволен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтересовани да се провеждат всички тези разследвания за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път", посочи Рейндерс.

 

"Виждаме какво е развитието по темата за включването на България в Шенген и също и контролът на границите, който осъществява България, като бъдеща част от това пространство", посочи еврокомисарят.

 

"Трябва да сме сигурни, че изпълняваме задачата за върховенството на закона във всички 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС), посочи еврокомисарят. Трябва да сме пример към държавите, които искат да се присъединят към ЕС", добави той и подчерта, че трябва да утвърждаваме върховенството на закона, за да може това да бъде един добър пример за държавите-кандидати.





В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс каза, че в европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди, посочи той и препоръча да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда, заяви еврокомисарят.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2402 |15.02.2024 ЕК: Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто . 2| 2626 |15.02.2024 Изкуственият интелект влиза в три министерства . 3| 2353 |15.02.2024 Институтът за пазарна икономика: Липсват ни 17 хил. медицински сестри . 4| 4071 |15.02.2024 Адв. Мария Петрова: Когато децата ми умират по стълбите на болница, тогава ще разбера какво е - това ми бе казано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads