Реклама / Ads
4| 4021 |21.11.2019 НОВИНИ

С европейски средства ще бъде рехабилитирана ВиК мрежата на Перник и Радомир

.
Николай Нанков Източник: БГНЕС
В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите в Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн. лв., като бенефициент по проекта е ВиК–Перник.
 

Това обясни в парламента зам.–министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. И добави, че в предишния програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ 2007–2013 община Перник е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за рехабилитация на ВиК мрежата си.


Според ВиК инженери при сегашния график на водния режим, когато водата се спира два пъти в денонощието, ще се влоши технико-експлоатационното състояние на мрежата и ще зачестят авариите, съобщи NOVA.

 

Зам.–регионалният министър още веднъж очерта основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник: засушаването през годината, в резултат на което нивото на водата в язовир „Студена“ е спаднало четири пъти спрямо същия период на миналата година и три пъти спрямо 2016 г.

 

Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76 %, а в някои селища - до 90 на сто.

 

В момента се работи по четири варианта за изход от ситуацията в Перник. Единият е яз. „Студена“ да бъде свързан с язовир „Долна Диканя“. Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на тамошната вода. За да се реализира тази идея, ще са необходими 12 млн. лв. за водопровод и помпена станция.

 

Обследвани са и местните водоизточници, които досега са били замразени, но дебитът в тях е твърде нисък.

 

Разглежда се и възможността „Владайският канал“ да се свърже до месец и половина с язовир „Студена“. Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

 

„Вследствие на климатичните промени и динамичните хидроложки процеси, страната ни ще бъде изправена пред все повече предизвикателства, свързани с водоснабдяването”, каза Нанков и подчерта, че за целта за първи път от 30 години насам се изграждат нови язовири.

 

Преди месец бе въведен в експлоатация язовир „Пловдивци“ до Рудозем, изгражда се и язовир „Луда Яна“ до Панагюрище.

 

На дневен ред стои изграждането на язовир „Кюстендил“, както и на язовир „Черни Осъм“, захранващ Ловеч и Плевен.

 

Според Николай Нанков заради климатичните промени, които водят до интензивни валежи, последвани от трайни засушавания, много местни водоизточници пресъхват и се налага да се търсят алтернативни.

 

„За справяне със ситуацията в страната са необходими комплексни мерки“, подчерта още зам.-регионалният министър, сред които в максимална степен усвояване на европейските фондове, рехабилитация на ВиК мрежата в страната и търсене на нови водоизточници.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4210 |21.11.2019 Паметник на Симеон Радев ще бъде открит до Моста на влюбените . 1| 4086 |20.11.2019 Петър Витанов към европейския омбудсман: Eвропейските граждани искат повече прозрачност! . 0| 3766 |20.11.2019 Морските ферми за риби и миди трасират устойчиво бъдеще . 0| 3680 |19.11.2019 Бюджет 2020 бе приет след мъчителни разисквания в европейските институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads