Реклама / Ads
2| 5750 |16.11.2022 НОВИНИ

Европейският съюз приема отделно Хърватия от България и Румъния за Шенген

.
Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще бъдат гласувани отделно от тази на Хърватия. Това съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон като се позова на информация от чешкото председателство на Съвета на ЕС.
 

Вътрешните министри от ЕС трябва да гласуват на 8 декември за приемането на трите държави, които са изпълнили техническите условия за това. България и Румъния още през 2011 г. бяха обявени от Европейската комисия за влизане в шенгенската зона.


За разлика от България и Румъния, срещу чието приемане в Шенген има възражения в няколко държави, сред които Нидерландия и Швеция, кандидатурата на Хърватия не предизвиква съмнения. Разделното гласуване ще позволи на Загреб да стане част от Шенген на 1 януари, ако за София и Букурещ не може да се постигне единодушие.


Йохансон съобщи още, че по искане на някои държави в момента се провежда допълнителна проверка на България и Румъния за изпълнение на критериите за Шенген, въпреки че такива мисии имаше и в средата на октомври. Този път в делегацията, която инспектира двете кандидатки има и експерти от Нидерландия и Швеция, каза еврокомисарят.

 

В сряда Европейската комисия призова България, Хърватия и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство, за да се позволи пътуването между тези страни и по-голямата част от Европа без граничен контрол.


Изпълнителният орган на ЕС поиска от Европейския съвет, групата на 27-те членки на ЕС, да вземе необходимите решения за приемане на трите държави в 26-членното Шенгенско пространство, което се простира от Исландия до Гърция.


България и Румъния завършиха процеса на оценка през 2011 г., но Съветът отлага премахването на вътрешните граници повече от 11 години, като изтъква пречки, свързани основно със състоянието на върховенството на правото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10574 |15.11.2022 Крум Зарков получил препотвърждение за приемането на България в Шенген . 1| 4561 |11.11.2022 Европейският съюз влиза в рецесия . 3| 3147 |09.11.2022 Приемането на еврото в България - заплашено от безизходицата след изборите . 0| 2890 |04.11.2022 Сайт приема сигнали за липса на маркировка, знаци или предпазни съоръжения около училища и детски градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads