Реклама / Ads
5| 10581 |15.11.2022 НОВИНИ

Крум Зарков получил препотвърждение за приемането на България в Шенген

.
Крум Зарков
Министърът на правосъдието Крум Зарков е получил препотвърждение на подкрепата на Комисията за приемането на България в Шенген по време на срещите си с еврокомисарите по правосъдието Дидие Рейндерс и на ценностите и прозрачността Вера Йоурова в Брюксел. Той отхвърли възможността страната ни да бъде разделена от Румъния.
 

Министър Зарков призна, че все още остава една скептична държава, която трябва да бъде убедена в присъединяването на България и Румъния към Шенген:


"Всъщност толкова категорична подкрепа не сме имали досега от тези институции. Действително остава една скептична държава, която обаче ние не сме се отказали да убеждаваме и от тази гледна точка категоричната подкрепа на Европейската комисия и тяхното уверение, че ще запознаят и останалите страни-членки с напредъка, който сме постигнали по заложените реформи, е от изключителна важност".

По отношение на Швеция, която също би могла да се окаже пречка, министър Зарков каза, че няма такава информация на този етап и се надява това да не се реализира. За евентуалното разделяне на двете страни, той заяви:


"Ние с Румъния работим заедно, заедно поискахме доброволна проверка на границата ни. Тази проверка мина блестящо. Заключенията по нея са без никакво съмнение за какво става дума, че ние изпълняваме всички технически изисквания, така че предлагам и предполагам, че заедно ще продължим до крайното решение".

Министър Зарков каза, че в тази връзка не му е бил поставян въпросът за застреляния полицай на границата с Турция.


Утре еврокомисарите ще одобрят нова оценка на мерките, предприети от България, Румъния и Хърватия, за да изпълнят правилата на Шенген, която ще препотвърди тяхната готовност да се присъединят към пространството за свободно движение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6116 |15.11.2022 Крум Зарков за шансовете ни за Шенген, критикува Нидерландия . 4| 2805 |14.11.2022 Жителите от пострадалите села в Карловско не са получили и стотинка от събраните дарения . 15| 33880 |05.11.2022 Дончева: Някои политици не стават, какво са работили преди да станат депутати Божанков, Зарков и Хр. Иванов . 7| 3597 |03.11.2022 Крум Зарков: Продължавам да искам оставката на Гешев, грешка е хартиената бюлетина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads