Реклама / Ads
7| 3843 |27.10.2023 НОВИНИ

Европейските лидери настояха за хуманитарни паузи в сраженията между Израел и Хамас

.
Източник: БГНЕС
Войната в Близкия изток и начините за прекратяването й беше водеща тема през първия ден от срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел. Те настояха за прилагане на хуманитарни паузи в сраженията между Израел и Хамас, за да се позволи доставянето на помощи в Газа.
 

Държавните глави и правителствените ръководители на страните членки изразиха подкрепа за "правото на Израел да се отбранява, съгласно международното хуманитарно право". И повториха апела си към Хамас да освободи незабавно всички заложници. От терористичната организация отбелязаха междувременно, че около 50 заложници, държани в Газа, са били убити в резултат на бомбардировките на Израел.

 

"Говорихме много за абсолютната необходимост да се действа на хуманитарно ниво. Виждаме сериозното влошаване на хуманитарната ситуация и важността на мерките за гарантиране на достъпа до оборудване и хуманитарна помощ: храна, вода, електричество, лекарства, трябва да бъдем много активни, включително с хуманитарни коридори, хуманитарни паузи, за да се даде възможност за доставка на хуманитарна помощ. Говорихме много за важния ангажимент към решението за две държави", посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

"Израел е демократична държава, нападната от Хамас - терористична организация. Израел има право на самозащита в съответствие с международното право и международното хуманитарно право. Лидерите отправиха силен призив към Хамас да освободи незабавно всички заложници без никакви предварителни условия. И стана ясно, че чрез терористичната си дейност Хамас нанася вреда и на палестинския народ. Хамас провокира хуманитарна криза в Газа", каза от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4313 |26.10.2023 Един от лидерите на Хамас е в Москва, провеждат се официални разговори . 4| 3908 |26.10.2023 Премиерът Денков обсъжда Шенген, войната в Украйна и Близкия изток с лидерите от ЕС . 2| 3736 |23.10.2023 Лидерите на ЕС ще призоват тази седмица за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и "Хамас" . 1| 3929 |23.10.2023 Байдън обсъди с папата и западни лидери ситуацията в Близкия Изток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads