Реклама / Ads
35| 16913 |19.09.2020 АКТУАЛНО

Европрокурор №1 Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт

.
Лаура Кьовеши
Ние ще разследваме всички престъпления, свързани с организираната престъпност. И не е нужно да имаме политически гръб, защото Европейската прокуратура е независим орган. Прокурорите ще са независими. Това ще бъде ролята на Европейската прокуратура – да разследва хората с власт и да използва всички легални средства, с които разполага, за да доведе разследванията си докрай. Това заявява европрокурор №1 Лаура Кьовеши пред БиБиСи.
 

- Близо година, след като бяхте назначена за първия европейски главен прокурор, вие се опитвате да се справите с много неотложни проблеми, които костват на ЕС милиарди евро. Какво свършихте досега?

 

- На 1 ноември поех поста и започнах да организирам малкия си екип, като в началото се заех с административни въпроси, които трябваше да се изчистят. За да започнем работа, е необходимо да назначим европейски прокурори – прокурори, които ще работят с мен тук, в Люксембург. Също така имаме нужда и от прокурори, делегирани от страните членки на Европейския съюз. Това са тези прокурори, които ще работят в своите държави – страни членки на ЕС.


- Ще се съгласите ли с мен, че проблемът е много сериозен и трябва спешно да се реагира – ние говорим за ролята на организираната престъпност и за злоупотребите с милиарди долари от земеделските и кохезионните фондове на различни места в Европейския съюз – има страни, които са известни с изключително лоша репутация, а вие ми казвате, че 9 месеца по-късно все още не сте започнали работа. Че все още работите по уреждане на административни въпроси.


- Прав сте. Европейската прокуратура ни е много необходима, но за да започнем да работим по случаите, имаме нужда да изградим институцията си. Това означава, че имаме нужда от вътрешни регулации, от назначаване на всички прокурори и това не е решение, което може да бъде взето само от един човек - това е споделена отговорност между Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и националните власти във всяка страна членка, участващи в изграждането на Европейската прокуратура.

 

- Задавам ви простичък въпрос – дали в изкореняването на корупцията, бидейки агресивен прокурор, вие вярвате, че целта оправдава средствата?


- Не, в целия си професионален път съм спазвала законите и това е единственият принцип, който следвам и към който всички трябва да се придържаме. Трябва да уважаваме законите.

 

- Добре. Сега да ви попитам и още нещо - сега от румънски прокурор заемате по-широка позиция – на прокурор на ЕС, изкореняващ корупцията. Какво сътрудничество ще очаквате от страна на държава като Унгария? Тя ясно показа нежеланието си да ви сътрудничи и да участва в европейската прокурорска система. Унгария, заедно с Полша, Швеция, Дания и Ирландия, не желаят да участват. Отказали са. А вие, имайки предвид всички твърдения, че в Унгария много се злоупотребява с европейските пари, как планирате да работите там?


- Ние ще работим на база законите, регламентиращи дейността на Европейската прокуратура и ще сключим работни споразумения със страните, които не участват в нея - включително с Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. Също така ще се договорим и с трети страни. Ние вече започнахме да водим преговори с Унгария и Полша и ще продължим да се договаряме и с останалите неучастващи държави. Ще работим въз основа на инструментите, с които ние, прокурорите, разполагаме за международно сътрудничество.

 

- Нека ви задам и един по-специфичен въпрос – имаше разследване на OLAF за Унгария, за изпълнители на проект за улично осветление, финансиран по европрограма. По него имаше много нередности – той бе спечелен от компания, много близка до унгарския премиер. Но за OLAF, както казахте, те не са в състояние да извършват криминални разследвания и ако в бъдеще се случват подобни злоупотреби в Унгария, то вие ще можете ли да ги разследвате?


- Можем да ги разследваме, ако в тях участват страни членки, членуващи в Европейската прокуратура, или ако са извършени на територията на друга страна членка, свързана с нея. Иначе – цялата информация, която имаме, ще трябва да изпратим в Унгария.


- Чудя се какво наистина се е променило – от самото начало на това интервю ми казвате, че това е голяма инициатива на ЕС, че вие сте създали нова институция, за да може сериозно да се борите срещу корупцията и измамите, но ето, че в края на краищата всичко е в ръцете на страните членки. И цялата ви сила произтича от сътрудничеството ви с тях - ако не го правят, вие реално не можете да функционирате.


- Не е съвсем така. Ние ще получаваме сигналите директно в Люксембург, на централно ниво. Ние имаме възможност да прехвърлим разследването от една страна в друга и това, което е важно, е качеството – професионализмът на европейските делегирани прокурори, с които ще работим в Европейската прокуратура. Националните власти трябва да изберат тези прокурори и да ги предложат на главния европейски прокурор, за да бъдат назначени. Но е важно да се каже, че те ще бъдат независими в действията си. Също така е важно да се подчертае ,че те няма да бъдат ограничавани в националните си граници – например прокурор в Румъния може да се обади на своите колеги в Люксембург, за да ги попита за някаква информация или за някакъв документ, който те могат да му намерят и да му го предоставят за ползване директно в родината. Не е нужно да се минава през някакви формалности. Всичко ще бъде много по-ефективно, много по- бързо и по този начин по-добре ще защитим европейските пари.

 

- Ако човек от години чете докладите на „Трансперънси интернешънъл“ и на други НПО-та за корупцията и за организираната престъпност, ще види, че европейските пари попадат в ръцете на криминални елементи, на мафиоти и на изключително мощни организирани престъпни групи, които в някои страни са много близки до властта – става дума за така наречените олигарси. Вие наистина ли вярвате, че имате и силата, и политическата подкрепа, да ограничите влиянието на тези групи?


- Естествено, ние ще разследваме всички престъпления, свързани с организираната престъпност. И не е нужно да имаме политически гръб, защото Европейската прокуратура е независим орган. Прокурорите ще са независими. Така че ние ще си вършим работата, ние ще се стремим да спечелим доверието на гражданите и ние ще доказваме, че законът важи с еднаква сила за всички. Това ще бъде ролята на Европейската прокуратура – да разследва хората с власт и да използва всички легални средства, с които разполага, за да доведе разследванията си докрай.

 

- В едно свое скорошно интервю казвате – корупцията унищожава - не се отказвайте от битката срещу нея. Но опитът в ЕС показва, че изкореняването на системната корупция, струваща милиарди, е невъзможна задача –никой досега не е успявал да се справи с това.


- Не е невъзможно. Ние трябва да си вършим работата и да се борим. За да се изкорени корупцията, за да се справим с финансовите престъпления, е важно не само да разчитаме на работата на прокурорите. Трябва да работим в екип и с други институции – с националните власти, с цялото общество. В крайна сметка всеки гражданин може да бъде част от тази битка и да помогне на прокурора да я спечели.

 

Превод: Теодора Георгиева, Банкеръ

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 18442 |15.12.2019 Euronews: Ще пречат на работата на Лаура Кьовеши заради борбата й с корупцията в България . 18| 6846 |19.09.2019 Съветът на ЕС гласува румънката Лаура Кьовеши да бъде главен прокурор на Съюза . 3| 8094 |18.09.2019 Киберанализаторът Лаура Галанте: Имате защита - способността ви да мислите критично . 18| 9696 |07.07.2019 Макрон иска Кьовеши за шеф на Европейската прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads