Реклама / Ads
5| 3437 |26.01.2023 НОВИНИ

Европрокурор напуска Кьовеши и се връща при Гешев

.
Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от европрокуратурата. Това се разбра преди дни по време на заседанието(link is external) на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

На 13 януари служебният министър на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. С него тя го информира за оставката на Бойко Калфин. "Сега" научи, че причината Калфин да напусне службата при Кьовеши е, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). По принцип, след като спечели конкурса за ВКП, Калфин имаше право да продължи да работи като европрокурор, а мястото му на върховен обвинител щеше да се пази. Той обаче е предпочел да напусне европейската прокуратура. Преди да стане европейски делегиран прокурор Калфин беше прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил, пише още "Сега".


Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура - за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.


Калфин не е първият европрокурор, който решава да се махне преди да изтече 5-годишния му мандат. В края на м.г. колегата му Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).


По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.


Че позицията на европейски делегиран прокурор не е достатъчно привлекателна, личи от поредния, трети опит, да бъде запълнена българската квота, когато не се появи нито един кандидат.


Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие нова процедура за запълването на българската квота. Първоначално тя бе от 10 прокурори, но миналото лято Кьовеши настоя за увеличаването й на 15 заради сериозното натоварване.


Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Колегиумът на Европейската прокуратура обаче все още не се е произ


Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в България бързо получиха своя самостоятелна сграда. Тя обаче е поставила въпроса за избора на допълнителните шестима български делегирани прокурори. Това се разбира от съобщението на Министерството на правосъдието за срещата н
13 Окт. 2022

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието. Тази самостоятелна структура на ЕДП ще е в прокуратурата, но неин шеф ще е делегиран прокурор, по
16 Апр. 2022

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2634 |24.01.2023 Хората на Кьовеши с операция "Дисплей" за ДДС измами в България и още 9 държави . 13| 5242 |16.01.2023 Цялата ИТН в община ”Марица” напуска: Деструктивното поведение на партията отвори и нашите очи . 1| 2865 |16.12.2022 Политологът Хр. Панчугов: Има разлика в подходите към корупцията на Кьовеши и Гешев . 4| 13465 |02.12.2022 Поетът Кирил Кадийски напуска българския ПЕН*. Слиза на спирка ”Народен театър”!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads