Реклама / Ads
18| 4045 |08.03.2023 НОВИНИ

Eвросхема с боеприпаси за 2 млрд. евро за Украйна. България участва ли или е пас?

.
Военни министри от ЕС
Военният министър Димитър Стоянов обяви подкрепа за схемата на Европейския съюз за закупуването и предаването на Украйна на боеприпаси за 2 млрд.евро. Той обаче не уточни дали България ще участва със снаряди от арсеналите си или от бъдещо военно производство.

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, заяви министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм, цитиран от Министертство на отбраната. Именно на нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.


Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС. Само няколко часа по-рано Стоянов обяви: "В Министерството на


Министър Стоянов изтъкнал ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, твърди той.

 

„Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочил още министър Стоянов.

 

В новия си план за военна подкрепа за Украйна Европейският съюз ще предложи 1 милиард евро за боеприпаси, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, пише в документ, видян от електронното издание "Политико". България е голям производител на боеприпаси и

 

Той отбелязал, че наред с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел даде разяснения за схемата, по която ще бъде подпомагана Украйна. Досега ЕС предлагаше съвместна покупка на снаряди за 1 млрд. евро, но сумата ще бъде удвоена и ще стане 2 млрд. евро. За сравнение досега ЕС е похарчил 450 млн. евро за боеприпаси за Украйна.

 

Ще се работи по три писти, каза Борел. Първата ще бъде за незабавна доставка от наличните запаси на държавите членки на артилерийски снаряди с натовски калибър 155 мм и съветски калибър 152 мм. Това трябва да стане през близките седмици. Отпуснатата за целта европейска сума е 1 млрд. евро, като 60% ще бъдат от бюджета на Европейския инструмент за мир и 40% от национално финансиране.

 

Втората писта ще бъде за допълване на арсеналите, за да не останат държавите разоръжени . За нея са предвидени още 1 млрд. евро. Те ще отидат за увеличаване на производството на 155-милиметрови снаряди. Борел каза, че в ЕС 15 фирми произвеждат такава продукция. Той не ги назова поименно, но българската ВМЗ Сопот има такива снаряди в новата си производствена листа.

 

Третата писта е да се увеличи въоръжението на всички държави в ЕС, като се имат предвид не само нуждите на Украйна, но и собствената им отбранителна способност. Страни от ЕС като Австрия и Ирландия, които имат неутрален статут, ще участват само финансово за покупка на несмъртоносна военна екипировка за Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3348 |08.03.2023 Скай нюз: Иран тайно е снабдил Русия с голямо количество оръжия и боеприпаси . 2| 2934 |06.03.2023 Разследване на EURACTIV: България „непряко“ е изнесла оръжие за Украйна за поне 1 млрд. долара . 13| 2735 |06.03.2023 Пригожин се оплака и от липса на боеприпаси за "Вагнер" . 2| 2997 |03.03.2023 Китай инвестира 1.9 млрд. щ.д. в завод за чипове заради санкциите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads