Реклама / Ads
57| 9165 |30.08.2023 НОВИНИ

Език свещен, пази се от бранителите си

.
Източник: ФрогНюз
Министерството на образованието обмисля да въведе дисциплина, в която българският език да се изучава като чужд, когато не е майчин. Идеята е похвална, но изглежда предизвиква див ужас в някои политици и обществени личности, които целуват Конституцията и обясняват, че едва ли не тази инициатива е пътят към затриването ни като народ. Спокойно, моля.
 

Мисля, не е тайна за никого, че в България живеят различни етноси, които имат нужда да знаят правилата на родния ни език. Поне би било добре. Според последните данни от преброяването на населението към 7 септември 2021 г. 8.4% от българските граждани се определят като турци, а ромите са 4.4%. Към други етнически групи са се самоопределили 79 006 души, или 1.3%. Това означава, че за малко над 14% от населението (или 854 104 души) българският език не е майчин. 

 

Мисля още, че не е никаква изненада, че у нас все пак живеят и работят чужденци, които по една или друга причина са избрали да създадат семейство и да отглеждат деца в хубавата ни, но клета държава. 

 

За ужас на бранителите на традиционното българско семейство и очевидно святия български език ще кажа още, че като чужд той се преподава на студенти от други държави, които следват в родни висши училища. Ще кажа още, че в някои университети има и такава магистратура, защото колкото и да е красив българският език, той е изключително сложен и много често непонятен за чужденците. 

 

Мога само да предполагам защо хора като Корнелия Нинова са яхнали обществото и за пореден път плашат народа, че джендърите, Запада и “безродниците” ще им вземат езика, българщината, традициите, парите, къщата, наследството. Мога само да предполагам защо в този хор се включва и председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, която заедно с ромската фондация "Амалипе" върло се противопоставя на идеята. Мога да предполагам дали това няма да доведе до поредните призиви за популистки референдум по някаква тема, стъпила върху ирационалните обществени страхове.

 

Да не би всичко това да има общо с руската агентура у нас, с пропагандата и дезинформацията? Питам само. А и това е доста по-дълга тема. Искам само да отбележа, че темите и лицата са от един и същи център. Поне така изглежда.

 

Езикът ни в действителност е в опасност. Не защото чуждиците са навлезли в ежедневието ни, не защото някой се опитва да преподава български език като чужд. А защото децата, които го изучават като майчин, постигнаха среден резултат от 3.93 на матурата по БЕЛ. Защото тази оценка е историческо дъно, към което вървим от поне 2016 г. Българският ни език е в опасност, защото младежите масово са функционално неграмотни.

 

Трябва да пазим езика си и историята си. Но не от имагинерни врагове, а от всички онези, които непрестанно чертаят червени линии в и без това разединеното ни общество. Те стоят там с имената си. Добре е не само да не ги забравяме, но и да ги посочваме.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4476 |30.08.2023 Образователното министерство: Спекулациите с българския език са вредни и опасни . 9| 4113 |30.08.2023 Премиерът Денков: Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на тока . 9| 4166 |24.08.2023 Голяма тълпа пази МОЧА, докато ”Левски” играе с Айнтрахт . 1| 3483 |24.08.2023 Държавата иска да запази статуквото в железопътния транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads