Реклама / Ads
4| 2920 |06.04.2021 НОВИНИ

Езиковеди пишат ”Слаб 2” на политиците ни. Не са на ”ти” с книжовния български език

.
Източник: БГНЕС
Оценка ”Слаб 2” за бъграските политици. Не са на ”ти” с книжовния български език. Това смятат преподавателите от Софийския университет, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 

 

"Тенденциите се повтарят. Политиците като че ли създадоха свой политически жаргон, в който зад много думи има малко информация. Загубиха се в езиковите клишета", смята езиковедът доц. Владислав Миланов.

 

В стремежа да се харесат и да се измъкнат от неудобните въпроси депутатите често прибягват до заучени фрази и изрази.

 

"В предизборната кампания всяка втора дума е "приоритет". Всяко второ изказване в парламента включва думи като "ресурси". Държавата винаги е готова да поеме своята отговорност. Образованието и здравеопазването винаги са приоритет за държавата. Правителството ще понесе своята отговорност. Ще направи всичко по силите си. По същество няма нищо лошо в тези примери", коментира доц. Миланов. Когато тези думи са изхабени от употреба, няма как да убедите хората, че това е истината", смята той.

 

"И в 44-ия парламент станахме свидетели на книжовни грешки. А според експертите, повечето политици падат жертва на емоциите, които моделират тяхното поведение. Когато стоиш най-високо в държавната йерархия би трябвало да се съобразяваш и да не допускаш подобни употреби", каза преподавателят.

 

Често в Народното събрание думите звучат обидно.

 

"След това се извиняват, стават коалиционни партньори. Това означава, че чрез думите не общуват със себе си истински. Понякога парламентарната трибуна прилича на семейно-битов скандал ", обяснява доц. Миланов.

 

Според анализаторите, често полиците губят време за незначителни спорове, вместо да обсъждат важните за страната въпроси.

 

Политическата ни история обаче помни и депутати, които си служат умело със словото. Сред добрите примери са проф. Андрей Пантев, както и покойните проф. Стефан Данаилов и Гиньо Ганев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3481 |26.03.2021 България е далеч от времето на Стоичков, пишат италиански медии . 26| 5844 |19.03.2021 При акция ”Тайфун” са задържани руски шпиони у нас, медиите в Русия пишат за нея . 14| 3583 |07.03.2021 Плевнелиев: Докато в РСМ пишат, че сме фашисти, окупатори и татари, зелена светлина - трудно . 40| 5177 |05.03.2021 Творци пишат дo Борисов: Не можем физически да оцеляваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads