Реклама / Ads
14| 3583 |07.03.2021 НОВИНИ

Плевнелиев: Докато в РСМ пишат, че сме фашисти, окупатори и татари, зелена светлина - трудно

.
Росен Плевнелиев Източник: БГНЕС
Република Северна Македония не може да реши проблема с България, ако не възприеме европейските ценности, смята Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./
 

„Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности – върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата – то не е готово и за членство в ЕС. Крайно време е нашите приятели в РСМ да се въоръжат с разбирането, че от тук нататък било каквото било. Тито, Сталин, вредните идеологии от миналото трябва да останат в миналото“, обясни той пред БГНЕС.

 

„В учебниците в Северна Македония пише, че българите са фашисти, окупатори и татари. Докато това е така, докато липсва политическа воля да вземем европейския подход и да работим за добросъседство, ние ще считаме, че това общество не е готово и не иска да бъде готово да възприеме европейските ценности. Следователно ще бъде все по-трудно България да се съгласи с даването на зелена светлина“, смята Плевнелиев.

 

По думите му няма нищо по-отвратително от фалшифицирането на историята.

 

„Историята е такава каквато е, каквато се е случила и не може да бъде манипулирана. Ние не оспорваме правото на РС Македония да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят“, заяви експрезидентът.

 

Членството в НАТО е геополитика и именно за това България каза „ДА“ на членството на РС Македония, добави той.

 

„България не налага вето, но България иска гаранции, защото веднъж подписахме декларация за добросъседски отношения през 1999 г. Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения през 2017 г. и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС“, каза още Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4127 |05.03.2021 Радослав Бимбалов: Вие, скъпи чиновници ще се криете от частния бизнес, докато се правите, че го подкрепяте . 12| 3623 |20.02.2021 Две дела за 4 часа - Навални е изправен пред изпитание, докато обжалва присъдата си . 4| 3009 |16.02.2021 Колко години ще изминат, докато открием виновника за „шахтата убиец“? . 37| 4367 |10.01.2021 Росен Плевнелиев: Радев се отметна за изборите, агент на ДС постави под съмнение датата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads