Реклама / Ads
24| 16559 |19.12.2014 НОВИНИ

Фабриката на Булгартабак в София спря, Пеевски бесен

.
Фабриката „СОФИЯ - БТ” АД е спряла работа. Това станало след започналата изненадваща проверка на агенция "Митници" във всички предприятия, свърани с производството на цигари и преработка на тютюн в страната. Все още не е ясно дали фабриката, свързвана като собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, е спряла заради акцията или поради други причини.
 
В нея се извършва производство на тютюневи изделия, промишлена обработка на тютюни, търговия с тютюни и тютюневи изделия. Тютюневите изделия, които дружеството произвежда са американ и виржиния бленд. Дружеството произвежда и т.нар. „генерични” марки цигари (собственост и по поръчка на клиента), предназначени за износ. 

Над 120 души участват в операцията. Тя започна едновременно в цялата страна, във всички бази, потвърди пред Фрог нюз шефът на митниците ген. Ваньо Танов. Няма избирателост, проверява се наред. След първия етап ще влязат и ревизори.

 

Проверяват се заявените количества тютюн и хартия за цигарите, теглото на напускащите товари, спедицията, дневниците, маршрутите и пр. Според запознати такава мащабна операция се провежда, когато има оперативна информация за производство, което да се продава нелегално у нас и в други страни.

 

Продължават опитите на политици да окажат натиск или да повлияят на проверката в "Булгартабак". Уж от ДПС нямали нищо общо с фирмата, а оплакванията идвали именно оттам, твърдят източници на Фрог нюз.

Премиерът Бойко Борисов е уведомен за започналата тотална проверка. Налице са и сигнали от партньорски служби.

Още през юли 2014 г. журналитката Соня Колтуклиева заявява пред сайта lentata.com следното: "Доколкото съм информирана, американските служби са предали на ОЛАФ доклад, че "Булгартабак" продава на фирма в Дубай, която "държи" огромния иракски пазар. Парите от печалбата изчезват в чужди банки, а в България холдингът тегли заеми, за да плаща заплати и да покрива оперативните разходи. Преди 2 месеца бяха извършени арести в Дубай, впрочем - на служители във фирма, която продава фалшиви американски и български марки в Ирак...Заради този доклад Делян Пеевски се отказа от евродепутатското място, твърдят моите източници. Защото Брюксел е предупредил ДПС, че евродепутатите на Движението ще бъдат изхвърлени от групата на АЛДЕ в Европарламента".  

 

Сегашната акция ще проверява и Дубайската връзка на "Булгартабак", твърят запознати. Това също изнервяло много депутатът Пеевски.

Батаците в "Булгартабак" били толкова големи, че ще са нужни месеци, за да се изяснят извъшените закононарушения само през последната година. Най-общо казано към момента положението е следното:

 

1.    Общото събрание на акционерите на „Булгартабак Холдинг“ е проведено. Одобрени и гласувани са сделките в разрез с разпоредбите на българските институции. /КФН, Върховен административен съд/.

2.    Нито една институция не е сезирана.

3.    Няма акт на държавен орган, който да обяви тези решения, на това общо събрание за недействителни.

Подобно арогантно незачитане на законите е прецедент в европейската практика, категорични са юристи. Според тях дори българската прокуратура да си затрае пред газенето на закона, рано или късно ще последват санкции от ЕК и вероятно от европейския съд.

 

Партньорските служби са обезпокоени от нелегалния цигарен трафик от България през Черна гора до Италия. От Италия различни количества се рапределяли за страни от Европейския съюз като Германия, Австрия, Белгия и др.

Другото направление било през Турция.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3939 |18.12.2014 Хосе Карерас слиза от сцената през 2015-а в София . 3| 3829 |18.12.2014 Ще има срок за записване в ясли и градини в София . 3| 4006 |18.12.2014 Пак откриха граната в София . 0| 4973 |17.12.2014 Евакуираха жилищен блок в София заради стара граната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads