Реклама / Ads
8| 27118 |12.07.2024 НОВИНИ

Factcheck: Внушават ни, че токът в България е многократно по-скъп отколкото в Западна Европа

.
Източник: Factcheck.bg
Електроенергията за домакинствата в България е на регулирана цена, която не се влияе от краткосрочни колебания на свободния пазар. По данни на Евростат цените на тока за битовите в потребители в България са сред най-ниските в ЕС.
 

Василена Доткова, Factcheck.bg. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

От 25 юни насам във Фейсбук се разпространяват публикации, които твърдят, че цената на тока в България е над 200 евро на мегаватчас. Постовете съдържат таблица, в която се вижда цената на тока за ден напред за няколко държави в Европейския съюз. Сред тях е България, но не присъства нито една от другите държави в региона. Така от изображението не става ясно, че скокът в цените засяга и други съседни или близки страни. Създава се впечатление, че цените на енергията в България са няколко пъти по-високи от тези във всички останали държави в ЕС.







„Цената на електричеството в България днес е 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни,“ гласи текстът на публикация на анонимния профил „Свободна България“. Той е познат с разпространението на конспиративни твърдения, свързани с Ковид-19, цифровите валути, климатичните промени и други популярни дезинформационни наративи. Публикацията от този профил има над 1300 споделяния и 180 коментара.

 

Същото изображение и текст са публикувани и от други профили и страници. В Novini.cc например идентична публикация се появява около 3 часа по-късно. Страницата има 29 000 последователи, а публикацията получава 4500 споделяния.

 

В следващите няколко дни тя се разпространява вирусообразно. Въпреки че цените на тока в този пазарен сегмент вече са съвсем различни, твърденията, че България има в пъти по-скъп ток продължават да се разпространяват и през юли, като само през последната седмица са споделени в над 15 групи с обща аудитория от близо 195 000 потребители, както и в няколко десетки индивидуални профила. В разпространението участват групи със заявена проруска насоченост, чиято активност екипът на Factcheck.bg наблюдава.

 

Проверката на Factcheck.bg показва, че цената в сегмента „ден напред“ на 25 юни за България действително е била 203,39 евро за мегаватчас. Тази стойност обаче е умишлено извадена от цялостния ѝ контекст – става дума за необичайно високи за сезона цени в целия регион в един изолиран ден. В Румъния например цената на енергията в този сегмент на 25 юни е същата като в България, в Сърбия също е относително висока – 158,81 евро за MWh, а най-висока е в Хърватия – 289,08 евро за Mwh.

 

Проверката показва също, че още на следващия ден цените спадат чувствително до стойности близки до обичайните за тази част от годината. За България и Румъния този спад е с 38% (между 24 юни и 6 юли няма разлики в цените за двете държави). Те се задържат в този диапазон и през първите дни на юли.

A Flourish chart
 

Причината за моментния ценови скок е авария извън България


Публикации в медиите съобщават за мащабна авария в електропреносната мрежа около 21-22 юни, която засяга Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Босненски медии цитират системния енергиен оператор на страната, който съобщава за претоварване на 400-киловолтов далекопровод между Черна гора и Босна. 





Енергийните системи на балканските държави са добре свързани помежду си и затова аварията предизвиква ефект на доминото. Стига се до прекъсвания на електроснабдяването в цяла Босна и Херцеговина и в големи части от съседна Хърватия. Европейската организация на преносните оператори съобщава, че ще проведе задълбочено разследване на причините за инцидента. Натоварването в системата се прехвърля и върху България и Румъния и води до временно дестабилизиране на пазарите. Така се стига до пика на цените на 25 юни, като след това те отново се стабилизират, както се вижда от графиката.

 

Цената на тока за домакинствата в България не се променя


Част от публикациите представят информацията за ценовия скок като новина за поредно увеличение на цените на тока за бита. „Разбирам, че от вчера пак вдигнали тока,“ заявява индивидуален профил, споделил поста от Novini.cc. Тази интерпретация на данните е подвеждаща. В България има регулиран пазар на електроенергията за битовите потребители и те заплащат тока по фиксирана цена, определяна от държавата. Тази цена не се влияе от моментните колебания на енергийните пазари за ден напред или в реално време.

 

От първи юли цената за домакинствата, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приблизително 150 лева за мегаватчас дневна тарифа. Между цените на отделните доставчици има минимални вариации, а в тази стойност не са включени преносни такси, акциз и ДДС. През юни цените не бяха чувствително по-ниски или по-високи – според КЕВР от 1 юли 2024 г. те са нараснали средно с 1,77%. По данни на Евростат през втората половина на 2023 г. цената на тока за бита в България е била втората най-ниска в целия ЕС след тази в Унгария. През същия период най-скъп ток са плащали домакинствата в Германия, Ирландия и Белгия.

 

Темата за цените на тока засяга всички и не за пръв път се използва за провокиране на емоционални реакции в социалните мрежи. Екипът на Factcheck.bg и друг път е изследвал подобни вълни на дезинформация, които получават масово разпространение чрез сходни канали. Дезинформацията свързана с високите цени може да бъде впрегната и за политически цели чрез нагнетяване на гражданско недоволство срещу институциите и управляващите.

 

Проверено:


Споделяните във Фейсбук публикации показват цената в сегмента „пазар ден напред“ само за един конкретен ден – 25 юни 2024 г. Още на следващия ден тази цена се понижава с 38%. Причината за необичайно високата дневна цена в края на юни не е в България. Тя се дължи на авария в Западните Балкани, която за кратко води до нестабилност в доставките и скок на цените в цяла Югоизточна Европа. Електроенергията за домакинствата в България е на регулирана цена, която не се влияе от краткосрочни колебания на свободния пазар. По данни на Евростат цените на тока за битовите в потребители в България са сред най-ниските в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6280 |12.07.2024 Село Могилово се превръща в столицата на рока . 3| 2352 |12.07.2024 Свирепа свада в Кнежа: Роднини се клаха като обезумели . 5| 2821 |12.07.2024 Големият Димитър Пенев става на 79 тридесет години след триумфа в САЩ-94 . 0| 2431 |12.07.2024 Депутатите приемат правилника за дейността си, създават 25 комисии /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads