Реклама / Ads
2| 4637 |19.09.2017 НОВИНИ

”Файненшъл таймс”: Омразата срещу Сорос става глобална болест

.
”Файненшъл таймс” публикуа статия в защита на американския милиардер и филантроп Джордж Сорос. Автор на материала със заглавие ”Омразата срещу Сорос става глобална болест” е известният наблюдател на вестника Гидиън Рахман.
 
Статията започва с иронично припомняне на всички приписани на Сорос световни конспирации само за 2017 година: той инсценирал химическа атака в Сирия, финансирал уличните походи срещу Тръмп във Вашингтон, измислил т. нар. "план на Сорос" за наводняване на Унгария с бежанци, наложил смяна на правителството в Македония, подкопал позициите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, успял да наложи уволнението на няколко ключови съветници на президента Тръмп от Белия дом.

Тези конспиративни теории казват нещо важно и обезпокоително за световната политика, отбелязва авторът. През последното десетилетие на 20-и век Сорос, който е имигрант в САЩ от Унгария, бе в тон с духа на епохата, използвайки спечелените си чрез финансови операции милиарди в подкрепа на прехода към демокрация в Източна Европа и на други места.

Сега обаче глобалният политически климат е променен и либералните идеи са в отстъпление. За едно ново поколение от националисти - от САЩ до Русия и Унгария - г-н Сорос се оказа идеалният злосторник. Той подкрепя индивидуални, а не групови права. Той е 29-ият по богатство човек в света според класацията на списание "Форбс". И освен това е евреин, така че е лесно да бъде представен в ролята на "тъмния" международен финансист - роля, която някога бе запазена за Ротшилдите.

Срещу Сорос се нахвърлят политически лидери в Унгария, Македония, Полша, Румъния, Турция, обвинявайки го, че заговорничи срещу тях.

Разбира се, пише Рахман, някои авторитарни лидери имат и по-конкретни причини да се страхуват от Соросовата фондация "Отворено общество", която финансира институции на гражданското общество, стимулиращи образованието, свободните медии, правата на малцинствата и антикорупционни инициативи.

Авторът припомня, че през 2015 г. правителството на Путин в Русия изхвърли "Отворено общество" заради подкрепата й за организации като "Мемориал", които провеждаха изследвания за сталинския терор.

Сорос стана мишена за атаки дори в Израел заради подкрепата си за правата на палестинците и за други каузи, които не се харесват на управляващата сега там десница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4955 |07.08.2017 ”Ню Йорк таймс”: НАТО се учи да воюва в Източна Европа . 0| 6103 |28.06.2017 Тръмп за „Ню Йорк таймс”: Пародия на медия . 3| 6122 |20.06.2017 Почти 2/3 от българите одобряват езика на омразата . 2| 6050 |20.06.2017 Експерт: Нападението край джамията в Лондон стартира спирала на омразата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads