Реклама / Ads
2| 6049 |20.06.2017 НОВИНИ

Експерт: Нападението край джамията в Лондон стартира спирала на омразата

.
Любомир Кючуков Източник: БГНЕС
Вчерашното нападение край джамия в Лондон е най-големият успех на ”Ислямска държава” до момента, защото даде старт на една спирала на омразата, която ще продължи да съществува между двете страни. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.
 
Терористичните актове започват да придобиват определено религиозна насоченост, нападенията започват да прилича на война. Това създава един разлом вътре в Европа, към какъвто "Ислямска държава" се стремеше от самото начало на терористичните актове, посочи Кючуков.

Ислямска държава си избира Европа като цел за дестабилизация и инфилтрирането на идеологията на джихадистите. Оттам нататък тя избира тези общества, където има най-сериозно присъствие на ислямски общности, както и сериозни социални проблеми. Много по-лесно бихме се справили с псевдодържавната компонента на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, отколкото с идеологическата й компонента, която се е разпростряла в целия свят. Политиците са тези, които трябва да положат основите за едно дългосрочно решение на проблема. Борбата с "Ислямска държава" може да стане само с едновременни целенасочени дейности на християнската и мюсюлманската общност, заяви експертът.
Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов каза, че ако спиралата на омразата във Великобритания не бъде спряна, радикализацията ще се задълбочи. Двамата коментираха и днешното посещение на новия македонски премиер Зоран Заев у нас.

Бих очаквал активизиране на двустранните отношения между България и Македония и един по-сериозн импулс за регионална стабилизация, стъпки за укрепване на държавността на Република Македония след кризата там, заяви Любомир Кючуков.

По думите на Божилов българският интерес е Македония да се развива като една стабилна и демократична държава. Правителството на Заев ще трябва да демонстрира, че принципите на демокрация се връщат и че се създава една функционираща пазарна икономика. България може и трябва да подпомогне Македония в този път, подчерта Йордан Божилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6873 |19.06.2017 Русия и САЩ на нож заради сваления сирийски самолет край Ракка . 0| 7072 |17.06.2017 Разкриха нелегална мандра край Стрелча . 0| 7054 |17.06.2017 Две деца и жена са в болница след тежка катастрофа край Търговище . 0| 5718 |11.06.2017 ЕС отмени визите за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads