Реклама / Ads
0| 3490 |29.05.2022 НОВИНИ

Фалстарт на извозването на бежанците: Някои се качват, други се колебаят

.
Източник: БГНЕС
Фалстарт на извозването на украинските бежанци от Черноморието към вътрешността на страната. Този път обаче вината не е в организацията на властите. Оказва се, че едва петима бежанци от Украйна са пожелали да бъдат извозени. Това са много по-малко от първоначално заявената бройка, тъй като някои са предпочели да се завърнат в родината си.
 

„Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Въз влака обаче има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени“, заяви областния управител на Варна Благомир Коцев. 

 

„Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна.  Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна – София, но в момента ги разкачаме“, обясни той. 


По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица. „Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май“.

 

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват. „Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са  запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани“, подчерта Коцев.

 

„Всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК и НПО на терен, с подготвен детски кът, вода, подкрепителна закуска. На гарата всичко беше подготвено, за да посрещне първата голяма група“, обясни по-рано пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

 

„Част от хората се качват, други се колебаят“, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3059 |05.05.2022 Агенцията за бежанците: 97 068 украинци са се регистрирали в страната . 4| 3338 |10.09.2021 Фалстарт на днешните дебати по бюджета: Остават под въпрос парите за здраве, отбрана и бизнес . 2| 3042 |30.08.2021 Шефката на Агенцията за бежанците: Има увеличен натиск, но работим в нормален режим . 0| 4186 |12.07.2021 Фалстарт на делото за шпионаж срещу Николай Малинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads