Реклама / Ads
0| 3113 |30.03.2022 НОВИНИ

Мариана Тошева: Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове

.
Източник: БГНЕС
„Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове. Може би трябва да се помисли за някакъв вид реверанс от страна на държавата за тях. Прецизира се точно каква да е помощта за домакинствата, за да се избегнат злоупотреби. Местната власт трябва да знае, че на територията на дадена община има настанено семейство или лица от Украйна, защото така може да се проследи къде са тези хора и колко време остават там“.
 

Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна, защото ситуацията там не затихва, така че България трябва да е добре подготвена, заяви пред bTV Мариана Тошева – новият председател на Агенцията за бежанците. 

 

„Близо 900 служители на министерството на вътрешните работи са обучени по системата за регистрация на бежанци на Държавна агенция за бежанците, разкриват се и нови места за регистрация, но всичко е свързано и с техническо обезпечение“, обясни тя.

 

По думите ѝ до края на май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях.

 

„При този безвизов режим 90 дни част от хората наистина все още се колебаят дали да пристъпят към регистрация за временна закрила и съответно да ползват правата, които произтичат. Регистрацията е важна за правата на тези хора и е свързана с адресната регистрация за социалното подпомагане, а другата линия това е, че те при всички положения се настаняват, тоест не са оставени без подслон и без обгрижване“, обясни председателят на Агенцията за бежанците.

 

Тя припомни, че вчера на „Лъвов мост“ в София и открит нов пункт за регистрация на бежанци със съдействието на БЧК. За група от 57 жени и деца, настанени на територията на София, е организиран зелен коридор за регистрация. Това беше пилотно начинание, за да видим как системата може да работи в подобни случаи“, коментира Мариана Тошева. 

 

По думите ѝ почти месец след началото на войната имаме 19 000 регистрирани граждани на Украйна с временна закрила. По данни на Гранична полиция са влезли 127 616 души, а като останали се водят 58 723. 

 

„Гражданите на Украйна да се възползват от статута на закрила в нашата страна, както и в страните от Европейския съюз. Правата, които произтичат от това са основно настаняване, медицинско обслужване. На този етап медицинското обслужване е предвидено както за всички лица, които са на територията на страната - спешната помощ, а за така наречените уязвими групи като бременни жени, възрастни хора, инвалиди, хора с хронични заболявания, за тях вече по реда за българските граждани се осигурява медицинско обслужване“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3684 |27.03.2022 Проф. Тодор Тагарев: Вече почти никой не си мисли, че Москва ще може да сложи ръка дори само на Източна Украйна . 0| 2900 |23.03.2022 Мариана Тошева е новият председател на Държавна агенция за бежанцитe . 0| 2896 |14.03.2022 Рекордно: ”Булгаргаз” иска почти 60% по-скъп газ от април . 0| 3524 |02.03.2022 Проучване: Почти 90% от украинците смятат, че страната им ще успее да отблъсне руската атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads