Реклама / Ads
19| 4356 |10.12.2020 НОВИНИ

Le Figaro: България се задушава от мръсния въздух

.
Влошава се обстановката заради епидемията от COVID-19 в най-бедната страна в Европейския съюз. Задушаващият мръсен въздух уддря столицата София и високите нива на фини прахови частици може би има нещо общо с усложненията и смъртта при COVID-19.
 

Замърсяването на въздуха е един от верните съюзници на COVID-19 в разгара на глобалната пандемия. Те влизат през дихателната система в организма и засягат белите дробове и сърцето, но и пренасят вируса, причинител на инфекцията. 


Това се посочва в кратък текст към видео, публикувано в авторитетното издание “Le Figaro”. България напоследък често попада в полезрението на международните медии, а този път поводът е “сезонът на смога”. 


Ето и какво пише в агенция “Франс прес”, цитирани от "Framce 24".


Сезонът на зимния смог в България пристига, но експерти се опасяват, че това са условия за перфектната буря що се отнася до здравните рискове. Страната има проблеми с високия риск, който крият нивата на фини прахови частици, а освен това е една от държавите в Европа с най-висока смъртност от COVID-19. 


Притесненията не са безпочвени. Опасност има, особено като се има предвид факта, че миналия месец България няколко пъти се нареди на челно място по мръсен въздух в света според швейцарския индекс IQAir. 


С падането на температурите въздухът над българската столица обикновено всяка година се изпълва със сив смок заради котловинния характер на града и планините, които се превръщат в капан за въздуха. 

“Когато погледнеш надолу от Витоша, виждаш сиво езеро от мръсотия… Започваш да се колебаеш дали да се върнеш обратно долу”, посочва пред агенция “Франс прес” 39-годишния IT специалист Георги Павлов. 


Той започнал да носи предпазна маска докато разхожда кучето си много преди светът да бъде обхванат от пандемия. 29-годишният биолог Ирина Христова също носи предпазна маска, преди да стане задължително. 


Картите за качеството на въздуха в София се превърнаха за пореден път в сензация в социалните мрежи, което предизвика недоволство от страна на хората в най-бедната европейска държава. Министерството на околната среда потвърди през ноември, че в деня, в който швейцарският индекс е отчел най-лоши резултати, концентрацията на фини прахови частици във въздуха е била четири пъти над допустимото според Световната здравна организация. 


Миналата седмица Европейската комисия заведе иск срещу България заради  системно неизпълнение на задълженията си по европейското законодателство.


Проучване съвсем наскоро показва, че основните виновници за замърсяването в София са печки за изгаряне на въглища, дърва и автомобилния трафик. В по-бедните квартали все още се изгарят автомобилни гуми, стари мебели или пластмаси за отопление.


Освен това, няколко скорошни изследвания показват още, че дългосрочното излагане на въздушно замърсяване, съчетано с епидемията от COVID-19 прави населението в България изключително уязвимо.


“На практика няма и един орган или система в тялото, който да не се влияе от фините прахови частици”, посочва пулмологът д-р Александър Симидчиев пред AFP. 

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3335 |10.12.2020 66 населени места в Североизточна България останаха без ток . 35| 4039 |10.12.2020 Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г. . 63| 32974 |10.12.2020 Полска медия: България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа . 27| 7767 |09.12.2020 Румен Петков: Американското посолство стимулира корупцията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads