Реклама / Ads
35| 7176 |11.11.2014 НОВИНИ

Филип Димитров: Започнахме прехода късно и от лошо място

.
Бившият премиер Филип Димитров
Започнахме българския преход от по-лошо място и в по-късно време. България имаше достатъчно възможности преди промените да покаже какво харесва повече обществото – пазарна икономика или комунизъм. България стана част от ЕС. Другата страна е, че България е една от най-слабо развитите в ЕС. Ако я сравним със страните извън ЕС далеч не сме на опашката. Дали сме в състояние да настигнем нашите посестрими на социалистическия режим, които излязоха по-рано, най-вероятно е възможно, коментира във „Референдум” по БНТ бившият премиер Филип Димитров.
 
На всички ни харесва как живеят във Германия, Швейцария. Но не всички искаме да извървим пътя на тези държави. Естествено е сега и тук да искаме да живеем добре, защото животът ни е сега, не след 100 г. Обаче трябва да проявим нужната сила, за да го постигнем, заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Имахме много сериозен проблем във връзка с това, че от 1995 г. нататък започна отново обслужването на външния дълг. Всъщност забравяме този фалит, който беше 90-та година. Беше сключено споразумение и започна това обслужване. За съжаление тогава приватизацията беше спряна, припомни икономистът проф. Ганчо Ганчев. Тогава например БТК би могла да бъде приватизирана за около 2 млрд. долара., но и тя беше спряна. И много други грешки бяха допуснати, включително и макроикономически, управлението на зърнения баланс и какво ли още не.

Действително минахме през много тежък период на хиперинфлация, който трябваше да бъде овладян чрез валутния борд. Механизъм, който от една страна стабилизира, но от друга страна ни донесе сериозни ограничения, които се отразиха на икономическия ни растеж, коментира проф. Ганчев. Според него не е направено най-доброто по време на прехода от икономическа гледна точка.

25 г. работим по прехода и доказахме на целия свят, че сме най-бедната европейска държава, коментира финансистът Кольо Парамов. Твърдо сме се хванали за котвата на бедността и така и ще си останем в следващите 7-8 години. Причината е, че пропуснахме да изградим лидерова база на управляващите ни. Те постоянно ни вкарваха в капан. Двама генерални секретари на БСП вкараха в пълен топик държавата. Иван Костов днес заяви, че правителството днес има двама врагове – ДПС и Бойко Борисов. Нещата отиват в крайната фаза на омразата. Трябва да прескочим този модел. Трябва ни нова лидерова база, ако не го проумеем, ще изпуснем още 25 г., каза Кольо Парамов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4895 |11.11.2014 Градският прокурор се самосезира за тефтерчетата на Филип Златанов . 1| 4648 |07.11.2014 Проф. В. Димитров: Върховният съд трябва да се произнесе за КТБ . 18| 4759 |02.11.2014 В. Димитров: Октай манипулира за необезпечените кредити . 11| 4907 |01.11.2014 Б. Димитров: За Бойко гласуваха 1,160 млн. българи , не за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads