Реклама / Ads
22| 4982 |01.12.2023 НОВИНИ

Финал: България придобива от САЩ машините "Страйкър", депутатите ратифицираха договора

.
Министър Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
Народните представители ратифицираха договора за доставката на 198 бойни машини Страйкър. "За" ратификация на Международен договор (LOA) BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър" гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "Против" бяха "Възраждане" и БСП, ИТН се разделиха в гласуването. По време на обсъжданията в зала присъства и министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който приветства решението и заяви, че то е "малък празник" за Сухопътните войски.
 

Договорът бе разгледан и гласуван днес на първо и второ четене. След приемането му на първо четене, бе одобрено процедурно предложение да бъде разгледан и гласуван и на второ четене. След второто гласуване договорът бе окончателно одобрен. 

 

Резултатът при гласуването на първо четене бе следният:


.

 

На второ четене бе одобрен със 146 гласа "за".


.

 

Договорът е подписан на 26.09.2023 г. в САЩ и на 17.11.2023 г. в София. Той ще влезе в сила за американската страна едва след превеждането на първоначалната вноска по него.

 

В договора влизат и спомагателни машини, обучение, тренажори, логистика на стойност 2,1 млрд. лв. и изграждане на батальонни бойни групи от Сухопътните но войски. Основната доставка на бойните машини ще бъде извършена през 2026 и 2027. Доставката обаче ще започне още през третото тримесечие на следващата година. 

 

“Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам и ще говоря по конкретно повдигнатите въпроси”, посочи министър Тагарев, след изказванията на няколко депутати от “Възраждане”.


С ратифицирането на договора според министъра депутатите ще направят “малък празник” за Сухопътни войски, който “35 години очакват нова бойна техника”.


На обвиненията, че се подписваме под празен чек, той отговори така: “САЩ работи по този начин с над 60 страни по света, на практика с целия демократичен свят”.


“На тезата, че няма количества - напротив, договорът е пред вас, прецизно са уточнение количества, срокове график”, каза още той.


По думите му индустрията у нас ще има работа в продължение на десетилетия след ратифициране на договора, защото ще участва в последваща поддръжка на машините.


“Има значителен интерес и вече водим разговори за производство в България изцяло или поне частично на боеприпаси за машините”, посочи той.


Принципът в тези договори е, че плащането е разсрочено и трябва да приключи преди доставката на последните машините, обясни министър Тагарев.

 

Вчера парламентарната бюджетна комисия гласува "за" ратифициране на международния договор за придобиване на бойни машини "Страйкър".

 

Преди седмица правителството одобри договора със САЩ за 183-те машини и друга спомагателна техника към тях. Неотдавна Народното събрание одобри купуването им, като общият пакет ще струва на бюджета около 2.5 млрд. лв.

 

Международен договор BU-B-UCP е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-тото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

 

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 10620 |01.12.2023 ПЕС с предупреждение: Българските социалисти ще последват пътя на Фицо и Орбан. Какво мъти Радев? . 1| 3226 |01.12.2023 С над 20% увеличават цените на ВиК услугите в шест града . 0| 3082 |01.12.2023 WINBET ще бъде официален партньор на БК Черноморец Бургас . 5| 3193 |01.12.2023 "Не знам какво е член 214, а и няма къде да го потърся": Повдигнаха още едно обвинение на Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads