Понеделник, 23 Октомври 2017, 14:49
Frognews
1| 2510 |29.09.2017

На финала: Напрежение покрай бонусите във ВСС

.
В последните дни на отиващия си Висш съдебен съвет обстановката се напряга, а един от поводите са прословутите „бонуси“, които ВСС си самогласува на изпроводяк. Зачестиха декларации от кадровиците, че няма да се възползват от „екстрата“.
Чува се също и за съпротива от служители на съвета да участват в процедурата по подготовка и изплащане на бонусите, защото ще са незаконни.  А за незаконни плащания се носи отговорност – както гражданска, така и наказателна.

Става дума за обезщетенията като брой заплати при напускане (максимумът е 20), които мнозинството в съвета прие, че се дължат на кадровиците и инспекторите след изтичането на мандатите им, по подобие на магистратите. Според Закона за съдебната власт (чл.225, ал.1 ЗСВ) правото на  обезщетения е детайлно уредено за действащи  съдии, прокурори и следователи. Подобен изричен текст за членовете на ВСС и за инспекторите  в закона няма.    „Опозицията“ във ВСС определи екстрите като „мними и недопустими“, а решението за тях – за нищожно. Нещо повече – Соня Найденова сезира всички прокурорски инстанции, включително и Сотир Цацаров с настояване да атакуват решениета на ВСС  като нищожно в съда, но получи отказ отвсякъде, пише De Fakto

Решението на пленума на съвета бе гласувано на 16 март, а със заповед на представляващия ВСС Димитър Узунов от 13 септември на главния секретар на съвета е възложено „да се събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението по реда на чл.225, ал.1 от ЗСВ, подготвяне на заповеди за това, и за изплащане в срок до 03.10.2017 г. на изборните членове на дължимото обезщетение на основание чл.225, ал.1 от ЗСВ във връзка с решение на пленума на ВСС от 16.03.2017 г., т.45.“.

Калин Калпакчиев и Соня Найденова първи официално декларираха отказ да се възползват от „придобивката“ и специално наблегнаха на становището на прокуратурата, че решението от 16 март не създава директно права за получаване на бонусите, а само посочвало условията за получаване на въпросното благо.

Интересното е, че в последните дни декларациите за отказ зачестяват. Публично, пред медии  заявки, че няма да се възползват от „екстрите“ направиха Ясен Тодоров и Милка Итова. Молби са оттеглили Михаил Кожарев и Незабравка Стоева, се чува откъм ВСС.

Дотук само Димитър Узунов е категоричен: ще си получи аболютно всичко, което му се полага, каза той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Илиян Василев за трагедията в ”Дубровка” преди 15 години: Българка бе сред жертвите 0| 188 |23.10.2017 . Прокуратурата опроверга обвинения на бившия депутат Антон Тодоров 3| 530 |23.10.2017 . Правителството ни натовари с още 4.3 милиарда лева дълг за година 2| 590 |23.10.2017 . Наръгаха с нож журналистка от радио ”Ехото на Москва”, борят се за живота й 0| 639 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах