Реклама / Ads
0| 2369 |30.08.2022 НОВИНИ

Финансист: Асен Василев „си играе“ с неизпълнението на капиталовите разходи

.
Любомир Дацов Източник: БГНЕС
„Бившият финансов министър Асен Василев „си играе“ с неизпълнението на капиталовите разходи“, твърди Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

„8,257 млрд. лева бяха заложени за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде около 4,5 млрд. лева. В момента изпълнението на капиталовите разходи е 2 млрд. лева. Само до момента има 6 млрд. лева спестявания, които ще бъдат намалени до 4 млрд. Оттам идва превишението в бюджета в момента и грешката... Много рядко има правителство, което 5 пъти да прави прогноза и 5 пъти да не я улучва и да е страхотно различна“, обясни той пред БНР.

 

„Проблемът не е в приходната част на бюджета, а в разходната“, подчерта той и обясни: „Поети са задължения за бъдещи периоди“.

 

Прогнозата на Дацов е, че всички облекчения и данъчни намаления, които бяха направени от кабинета „Петков“ ще бъдат изчистени и част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани първи, както и част от социални програми, индексирането на работните заплати ще бъдат „изпилени“ максимално: „Около 4-5 млрд. лева ще бъдат намерени от тези съвкупни мерки“.

 

„По време на правителството на Кирил Петков няма данни да са се увеличили данъчните приходи“, каза Дацов и уточни, че разликите с предходни периоди са заради инфлацията: „20 месеца назад няма никаква разлика в събираемостта на данъците, освен инфлационната“.

 

„Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните политики, които са одобрени законодателно, при досегашните решения, които са взети, това е проекция на това, които излиза за следващите години. Който дойде и състави правителство, трябва да вземе своите политически решения и да коригира данните в тази посока. Ние сме изправени пред предизвикателството есента ЕК, когато разглежда данните за България, да каже, че ще влезем в процедура за свръхдефицит. Тогава искаме или не, ще трябва да изпълняваме доста по-сложна и строга програма за икономии“, коментира още финансистът.

 

Според него изнесените изчисления на Министерството на финансите са коректни.

 

„Ако политиката на обещания за изпреварващо нарастване на доходи и разходи, които няма как след това да ги върнем, се задържи, ще има няколко проблема. Първо – рано или късно ще започнат да се правят дефицити, която държавата не може да си позволи, и това рязко ще увеличи дълга. Стабилността, която години наред беше пазена, ще бъде нарушена. Това има и политически последствия, не само икономически, защото, когато разклатиш стабилността на публичните финанси и на бюджета, това се отразява върху частните инвестиции, поведението на частните предприемачи“, обясни финансистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2466 |30.08.2022 Лидерът на ГЕРБ: Кирил Петков и Асен Василев ”си късат ризите” да защитят „Лукойл” . 0| 6797 |29.08.2022 Асен Василев от Бургас: ГЕРБ са дали единствения вход за петрол в България на Лукойл за 3 наема на магазин в мол . 0| 2492 |28.08.2022 Тома Биков: Асен Василев да спре да дава акъл, видяхме какво може . 0| 2900 |28.08.2022 Асен Василев: Всеки ден си пращахме заявка към Газпром и получавахме „нула“ газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads