Реклама / Ads
2| 3146 |04.01.2022 НОВИНИ

Министър Асен Василев: Реалистично е през февруари НС да гласува Бюджет 2022

.
Асен Василев
В момента работим усилено по бюджета за догодина, очакваме до края на януари той да бъде внесен в Народното събрание. След 10-15 дни се очаква да започне публичното му обсъждане. Реалистично е през февруари да се гласува в парламента. Това заяви на брифинг заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. По думите му в него ще бъдат заложени сравнително малко политики.
 

„Бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики, спрямо коалиционното споразумение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, където да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 г.“, каза той.

 

Според министър Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, тъй като се очакваха приходи, които не се случиха.

 

„В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планирания начин. Още по време на коалиционните разговори се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Тази програма няма как да бъде и остойностена за този срок. Взе се решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета“, обясни той.

 

„Годината завършваме с бюджетен дефицит от 3%, което с 0.6% по-малко от предвидения в актуализацията и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г. Това се дължи основно на по-високи приходи. За 2021 г. имаме със 7,9 млрд. по-високи приходи от консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.“, отчете още финансовият министър.

 

„Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2,5 млрд., като средствата отидоха да подпомагане на пенсионерите, социално подпомагане, подпомагане на бизнеса и допълнителни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на НС допълнително 1,2 млрд. бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лв и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за ваксинирането на възрастните хора“, припомни Асен Василев.

 

Във връзка с Плана за възстановяване той заяви, че вървят разговорите с ЕК. Уточнение са позициите но ниво енергетика, където има най-много работа. Очаква се в средата на януари да има версия, която да работи за Брюксел и за българската енергетика.

 

За малкия и среден бизнес правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане. Общата стойност на тази програма ще бъде над 1.5 млрд. лева. От тях към момента са разплатени 450 млн. лв, което е за всички бизнеси.

 

„Не очакваме вълна от фалити. Това го чувахме миналата година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази“, сподели още Асен Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3024 |04.01.2022 Министър Рашков - на разпит в СГП заради АМ "Хемус" . 10| 2886 |04.01.2022 Затягат контрола за влизане у нас. Министър Сербезова сформира пандемичен комитет . 20| 2917 |04.01.2022 Министър Генчовска участва в конферентен разговор с държавния секретар на САЩ . 7| 3583 |04.01.2022 Министър Гьоков: Около 50% от пенсионерите са с минимална пенсия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads