Реклама / Ads
5| 3661 |22.12.2022 НОВИНИ

Финансовият министър: През януари трябва да чакаме приходите от ДДС, за да платим пенсиите на седми

.
Росица Велкова
За да се платят пенсиите през януари, ще трябва да се чакат постъпленията от ДДС в бюджета, защото централният бюджет е на дефицит. Това обяви още в пленарната зала министърът на финансите Росица Велкова по време на дебатите по гласуването на второ четене на проектите за удължаване действието на държавния бюджет и тези на здравната каса и общественото осигуряване и през 2023 г.
 

Тя коментира, че депутатите може да направят така, че да няма пари за пенсии на 7 януари. Повод за репликата й бе предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ, което в крайна сметка не бе прието. То предвиждаше разходите и предоставените трансфери до приемането на закона за бюджета за 2023 г. да се финансират за сметка на постъпилите през периода приходи и наличните парични средства в единната сметка с изключение на наличните целеви парични средства. Ананиев мотивира предложението си с това, че по този начин се изключва възможността тези средства да бъдат пренасочвани за други текущи разходи и няма да се създадат проблеми при усвояването на програмите и проектите, които са включени както в оперативните програми, така и в Плана за възстановяване и устойчивост.


Този текст е категорично неприемлив, защото това означава, че ние ще можем да финансираме дейностите само с текущите приходи, които постъпват през текущия месец, няма да можем да ползваме ресурса на единната сметка, коментира Велкова.


Тя обяви състоянието и на фискалния резерв, чиято разбивка показва, че централният бюджет е на дефицит от 1.6 млрд. лв. Това стана повод за нападки срещу бившия министър на финансите Асен Василев от страна на ГЕРБ за това, че с действията си той е довел до това да не могат да се платят пенсиите.


На това Василев отговори, че става дума за дефицит по централния бюджет, тоест на средствата, които правителството може да харчи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3094 |22.12.2022 Финансовият министър Велкова вместо ”Честита Коледа”: На минус 1,6 млрд. лв. сме . 5| 3166 |22.12.2022 Проф. Пламен Киров: Мотивите на ветото на президента срещу Изборния кодекс са слаби и противоречиви . 10| 3869 |21.12.2022 Скандалът в Народния театър се пренася в президентството и МС: Актьори искат оставката на Минеков от Радев . 0| 3031 |21.12.2022 Без сняг за Коледа. Все по-топло ще е през следващите дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads