Реклама / Ads
15| 4425 |14.05.2021 НОВИНИ

Финансовият минитър учуден защо шефката на НАП не била сменена по-рано

.
Новият финансов министър останал изненадан защо бившата вече шефка на НАП Галя Димитрова е останала толкова дълго начело на приходната агенция. Тя бе една от поредните рокади, след като служебното правителство встъпи в длъжност преди дни. Днес бе представено новото ръководство във финансовото министерство.
 

“Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано“, заяви пред медиите днешното си решение Асен Василев. 

 

Той припомни течът на данни от НАП след хакерската атака. Става дума за над 6 милиона български граждани, а по случая се произнесе и Върховният административен съд. Магистратите потвърдиха становището на първа инстанция, че НАП е проявило неправомерно бездействие по отношение защитата на личните данни. 

 

“Държавата вече дължи пари на граждани. За периода 2017 г. до 2020 г. се констатира системно ниска събираемост по издадените ревизионни актове, за същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове“, изброи Василев.

 

Той даде и конкретни данни – при начислени 4,029 млрд. лв. по ревизионни актове са събрани едва 2,252 млрд. Освен това от всички издадени ревизионни актове на НАП едва 65% минават успешно вътрешен и съдебен контрол, което говори за качеството им.

Скандалът около шефката на НАП обаче не бе заради хакерската атака. За нея се заговори обаче именно покрай безпрецедентния скандал. Причината - на фона на теча на милиони данни, бившата вече шефка на НАП реши, че няма да прекъсне отпуската си. Въпреки това остана на поста. 

 

Покрай Галя Димитрова се появи и друг скандал. В средата на месец януари тази година, на фона на сериозна криза около COVID-19 и сътресения в икономиката не само у нас, но и в цял свят, правителството на Борисов взе решение да увеличи заплатата на бившата шефка на НАП. Увеличението бе с 10% - 550 лева, с което трудовото възнаграждение на Димитрова стана 6050 лева.

 

"Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.", се каза тогава в прессъобщение на правителството.

 

На нейно място в момента застава известен състезател по културизъм - Румен Спецов. Той е с образование от Стопанската академия в Свищов и Академията на МВР, като беше представен като специалист по анализ и разследване на данъчни измами с 10 г. опит в НАП. 

 

Основната възложена му задача е да се увеличат приходите и фокусът да отиде върху по-големите данъкоплатци. Освен това важно е да се обърне внимание и на фирмите, които потребяват държавен бюджет. Спецов ще има и допълнителен ангажимент заради предстоящите избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4670 |29.03.2020 Заради коронавируса се самоуби финансовият министър на германската провинция Хесен . 8| 4748 |28.02.2020 Горанов: Финансовият министър не следи за спазването на закона за хазарта . 5| 3824 |04.06.2019 БСП: Финансовият министър неправилно е разпределил парите за партиите . 1| 4619 |24.04.2019 Финансовият надзор започна проверки на кандидата за ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads