Реклама / Ads
0| 4026 |05.12.2023 НОВИНИ

Франция с амбиции да отвори отново катедралата Нотр Дам в рамките на година

.
Източник: БГНЕС
Работниците по парижка катедрала Нотр Дам имат 1 година, считано от 8 декември, за да завършат възстановяването на готическия храм навреме за повторното му отваряне след опустошителния пожар през 2019 г., съобщи АФП.
 

Реставрацията на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО, която обикновено посреща около 12 млн. туристи всяка година, се сблъска с няколко пречки, откакто хората по света с ужас наблюдаваха как нейната кула се срути в следствие на пламъците от възникналия пожар на 15 април 2019 г.
 

Но новият й купол започна да се очертава на фона на хоризонта на френската столица и се предвижда да бъде изцяло завършен, когато градът ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г.
 

Работниците се стремят да възстановят останалата част от катедралата навреме, за да може тя отново да бъде отворена на 8 декември 2024 г.

 

"В рамките на срока сме. Ние сме уверени и решени да спазим зададения срок, но битката си остава ежедневна", посочи държавният служител, отговарящ за реставрацията, Филип Йост.

 

Очаква се държавният глава Еманюел Макрон да посети катедралата на 8 декември, твърдят членове на обкръжението му.
 

Новият купол на катедралата е идентичен с предишния, проектиран от архитекта от XIX в. Еужен Виоле-Ле-Дюк.
 

"Дъбовата му конструкция трябва да достигне цялата си височина от 96 метра до края на годината. След това тя ще бъде покрита с оловни орнаменти", информира Йост.
 

Последните етапи ще включват почистване на интериора - площ от около 42 хил. квадратни метра и инсталиране на нови мебели през есента.
 

"Работата е изцяло финансирана от 848 млн. долара под формата на дарения от Франция и чужбина", отбеляза още държавният служител.

 

Първоначално френският лидер обеща да възстанови Нотр Дам в рамките на 5 години, навреме за Олимпийските игри в Париж. Но възстановяването се забави с месеци заради усилията за разчистване, след като над 300 тона олово от покрива се стопиха при пожара.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3720 |05.12.2023 Проект осигурява по-добри услуги за ранно детско развитие в община Русе . 8| 3834 |05.12.2023 В Русия женско движение иска връщане на мъжете от украинския фронт . 1| 3697 |05.12.2023 Франция замразява за 6 месеца активите на ръководителя на Хамас . 0| 3910 |05.12.2023 Д-р Петко Стефановски е назначен за заместник-министър на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads