Реклама / Ads
14| 5139 |29.07.2010 НОВИНИ

Франция постави ултиматум да си приберем ромите

.
България и Румъния предприемат своевременни съвместни действия по прибирането на български и румънски роми, нарушавали обществения ред във Франция. Това съобщи в четвъртък вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Действията са свързани с решението на френското правителство да връща в Румъния и България роми, които са нарушили обществения ред. Решението бе взето късно в сряда на ръководена от президента Никола Саркози междуведомствена среща, посветена на проблемите на чергарите.

В срещата са участвали премиерът Франсоа Фийон, министрите на правосъдието Мишел Алио-Мари, на вътрешните работи Брис Ортфьо, на имиграцията Ерик Бесон, държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш и началниците на полицията и жандармерията.

"Чергари" е френски административен термин, който обхваща различните цигански етноси и ромите, които идват от Румъния, България и Централна Европа. Във Франция те са общо около 400 000 души - 95 процента са с френско гражданство, а ромите са 15 000 души и този брой нараства.

По информация на вестник "Монд" през 2009 г. от Франция са били експулсирани 9875 роми, от тях 85 процента - към Румъния.

До междуведомствената среща се стигна след проявите на насилие в Сент-Анян, централна Франция. В тази община около 40 чергари нападнаха местната жандармерия след смъртта на млад ром, който опитал да избяга от пътна проверка. Нанесени бяха щети като опожаряване на коли, отсичане и изгаряне на дървета покрай пътищата и разбиване на светофари и пътни знаци.

Имаме информация и в момента с колегите я обменяме, за да видим кои са лицата, нарушили местното законодателство, и своевременно предприемаме съвместни действия с румънските колеги да ги приберем, обясни Цветан Цветанов.

Сега се уточнявало колко са българите и колко са румънските граждани, които са задържани. Вътрешният министър посочи, че към момента общата бройка на задържаните не може да бъде посочена, защото може да се окаже, че задържаните не са само румънски и български роми. Цветанов изрази надежда днес или не по-късно от утре броят да е ясен.

От посолството на Румъния заявиха, че румънските компетентни власти са информирани във връзка с акцията на френските им колеги и те ще предприемат необходимите за случая мерки, информира БТА.

Френските медии съобщават, че президентът Никола Саркози иска и промени във френския закон за имиграцията за улесняване на подобни експулсирания "от съображения за обществения ред".

Друго решение на снощната среща е до три месеца да бъдат демонтирани половината от около 300-та незаконни чергарски и ромски лагери във Франция. Някои от тях според вътрешния министър "са източници на незаконен трафик, експлоатация на деца с цел просене, проституция или дребни престъпления".

Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо обяви, че десет френски данъчни инспектори ще посетят някои ромски и чергарски лагери за проверка на обитателите им. Освен това Франция ще поиска от България и Румъния да изпратят общо двадесетина полицаи в Парижка област, където има най-много такива лагери. Тя също предлага френски полицаи да бъдат пратени в Румъния и България за засилване на борбата срещу различни видове трафик.

Левицата, цигански сдружения и правозащитни асоциации във Франция разкритикуваха самото провеждане на среща. Те упрекнаха Саркози и правителството му, че предлагат етнически подход към закононарушенията и по този начин заклеймяват цяла общност.

Циганските сдружения отбелязаха, че главният проблем на чергарите е с местата за обитаване. Френски закон задължава всички общини с население над 5000 жители да осигурят приемни зони за транзитно преминаващите. В края на 2008 г. обаче само 42 процента от общините са изпълнили това изискване.

"Срещата бе посветена на борбата срещу незаконното обитаване на земи и сгради. Целта не е била да се заклеймява никоя общност, а да се санкционират незаконни прояви", заяви френският вътрешен министър.

Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш пък каза, че влизането на Румъния и България в ЕС е довело до наплив от роми във Франция и съседните страни и е породило нарастване на престъпността в полза на "удобно настанени в Румъния мафиотски босове".

Свободата на придвижване, която ще важи в пълна степен за румънците и българите от 2013 г., ще бъде фактически ограничена за ромите, от които за пребиваване във Франция ще се изискват достатъчни доходи, коментира "Монд".

Всяка страна в Европейския съюз решава сама как да процедира с ромите от други страни членки на съюза, заяви говорителят на Европейската комисия Матю Нюман, цитиран от БТА.

Според него в европейския закон за гражданите е залегнало правото на всяка страна да се противопоставя на нарушения на обществения ред и на престъпни прояви. Същевременно всеки случай трябва да се проучва сам за себе си - какво точно е извършено, как граждани на една страна се интегрират в обществото на друга,
в която се намират.

Това е работа на отделните страни. Ето защо Европейската комисия не може да се произнася по решението на френските власти, каза говорителят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4635 |10.07.2010 Раниха сериозно български младежи във Франция . 5| 5027 |17.06.2010 Прокурорка постави на нож Велчев и М. Попова . 9| 4698 |13.05.2010 Да се постави праг на забременяването? . 0| 6759 |26.04.2010 Варненски проститутки и сутеньори на съд във Франция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads