Реклама / Ads
0| 10289 |20.04.2022 НОВИНИ

Freedom House: Смяната на властта в България показа тревожни модели при управлението на ГЕРБ

.
Последните ротации на властта в България (2021) и Словакия (2020) разкриха тревожни модели на покровителство, конфликти на интереси и непрозрачно сключване на сделки с бившите управляващи партии - от една страна ГЕРБ в България и от друга - СМЕР-СД в Словакия. Тези две формации очевидно са се придъжали към порочни практики от времето непосредствено след прехода от комунизма.
 

Това се посочва в новия доклад на "Freedom House", който следи състоянието на демокрациите по света. 


Оказва се, че дори и сравнително устойчивите демокрации в Централна и Източна Европа не са имунизирани от демократичния упадък в целия регион. 8 от 10-те държави в доклада на “Freedom House”, които все още се приемат за демокрации, са получили по-лоши резултати на фона на събитията през 2021 г. Останалите две държави (България и  Хърватия) пък са в период на застой и там подобрение няма. За пръв път този век никоя държава в региона не е оценена с над 6.0, се посочва в доклада. 


В Естония, последната страна, напуснала групата с най-висок резултат, управляваща коалиция, водена от Центристката партия, се разпадна в началото на 2021 г., след като попадна в примка на скандал с обществени поръчки, свързан с COVID-19. Въпреки това, Центърът скоро се оказа отново на власт в партньорство с Партията на реформите, чието решение да пренебрегне опитите на своя съюзник за корупция допринесе за нормализирането на политическата корупция.


Корупцията продължава да бъде най-очевидната слабост на останалите демокрации в региона, чийто среден резултат по показателя за корупция на Nations in Transit е с половин точка по-нисък от следващия най-нисък показател (Independent Media). Истинският обхват на тази хватка върху държавата в дадена страна обаче излиза наяве едва след като корумпираното правителство слезе от власт. 


"Нелиберализмът" 


Нелиберализмът е система, при която щом дадена партия влезе във властта след избори, информацията към гражданите за действията на управляващите спира. Тези държави не могат да бъдат категоризирани като "несвободни", но не са и свободни демокрации. Намират се някъде между демократичните и авторитарните режими.


Нелиберализмът често служи за прикритие на корупцията и също води до упадък на демокрациите. Нелиберализмът се наложи твърдо в правителството на Полша. Управляващата партия "Право и справедливост“ (PiS) прекъсна съдебните проверки на властта си, като същевременно подкопава свободата и автономията на жените и ЛГБТ+ хората. През 2021 г. назначените от правителството полски съдии решиха да отхвърлят елементи от основополагащите договори за правата на човека на ЕС и Съвета на Европа. Следователно резултатите на Полша паднаха по-бързо от тези на всяка друга страна.


Миналата година обаче резултати на никоя страна не паднаха повече от тези на Словения, дълго време една от най-силно представящите се в доклада. Правителството, водено от министър-председателя Янез Янша от Словенската демократична партия (SDS), остави парламента настрани и упражни значителен политически и финансов натиск върху организациите на гражданското общество, обществените медийни услуги, съдебната система и Европейската прокуратура. Борбеният политически стил на Янша служи отчасти за отвличане на вниманието на гражданите от подозренията за корупция в кръговете на СДС, но също така издава нелиберална нетърпимост към всякаква критика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2945 |19.04.2022 Иван Таков: От ДБ ще са по-полезни да защитят с плам ремонта на 36-о СУ, вместо смяната на името му . 0| 3858 |02.03.2022 Антон Кутев: Със смяната на Путин нито светът ще се оправи, нито ще спрат войните. Трябва смяна на елитите . 0| 3821 |28.02.2022 Калфин: Не са ясни причините за смяната на Стефан Янев . 4| 5688 |12.02.2022 Ген. Атанасов за ”Пегас”: Прокуратурата търси начин да отклони вниманието от смяната на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads