Реклама / Ads
0| 2944 |19.04.2022 НОВИНИ

Иван Таков: От ДБ ще са по-полезни да защитят с плам ремонта на 36-о СУ, вместо смяната на името му

.
Общинските съветници от Демократична България ще са по-полезни, ако защитят с плам ремонта на 36-о СУ "Максим Горки", вместо смяната на името му. Това каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, който присъства на заседанието на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. На нея днес беше внесен за обсъждане доклад от Веселин Калановски с предложение за смяна на името на училището от "Максим Горки" на "Ген. Иван Колев".
 

Той предизвика скандал, след като общинските съветници от "БСП за България" категорично се противопоставиха и членовете на комисията гласуваха да бъде отложен.

 

"За разика от вносителите, аз имах възможност да говоря с хора, учили в него, с родители на деца, които се образоват там в момента, с членове на педагогическия и на родителския съвет. Всички те са против промяната на името на училището, каза Иван Таков. - Разбрах, че Веселин Калановски не го е направил, преди да внесе доклада си. Не си е направил труда да се свърже и с районния кмет. Но пък изтъкна, че кмет на село извън България бил много "За" смяната на името на училището".

 

Иван Таков се обърна и към Грети Стефанова от Демократична България, която дълги години е била заместник-кмет по културата в район "Красно село", на чиято територия се намира 36-о СУ "Максим Горки". "Дълбоко се съмнявам, че с такъв плам се е борила да бъде ремонтиран течащият покрив на училището или да бъде асфалтиран дворът му, с какъвто днес защитава промяната на името", добави председателят на БСП - София. Таков беше възмутен, че общинските съветници от Демократична България не са се посвенили да посегнат и на образованието с цел да извлекат дивиденти от политическата конюнктура в момента.

 

"Вчера областният управител имаше смелостта и доблестта да върне 3 незаконосъобразни решения на Столичния общински съвет, а днес входът на Областната управа на София град осъмна залята с червена боя, коментира той. - Какво по-голямо доказателство от това, че подобни решения са конюнктурни, повърхностни и за онези, които ги подкрепят, законите в страната ни нямат никакво значение. Казвам това, за да са подготвени директорът и педагогическият състав на 36-о СУ какво може да им се случи в тази ситуация. Ситуация, в която бяха въвлечени абсолютно ненужно. Защото от Демократична България беше създаден изкуствен проблем, който на практика изобщо не съществува".

 

Според Калоян Паргов, който е член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, ако от Демократична България наистина искаха да бъде възстановена историческата справедливост, щяха да предложат да бъде върнато първото име на 36-о СУ "Св. Св. Кирил и Методий". "Проблемът на колегите от Демократична България е, че представят всяка ситуация така, както на тях им е угодно, коментира той. - И за всички злини през последните 50-60 години обвиняват БСП. Да, ние носим нашата отговорност и неведнъж сме го заявявали. Ако обаче силата на Демократична България е само в това да вади скелети от гардероба, вместо да участва в промяната на страната към по-добро, няма никаква полза от нея".

 

Според Иван Виделов, също член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, противопоставянето на две безспорни личности, каквито са и Максим Горки - пет пъти номиниран за Нобелова награда за литература - и ген. Иван Колев - български офицер, генерал-лейтенант и Бащата на българската конница - само по себе си е абсурдно. "Надявам се, че кметът Фандъкова, като бивш учител по руски език, също не подкрепя подобно предложение. Интересно ще ми бъде да видя как би го защитила пред министъра на образованието, ако колегите в общинския съвет проявят неблагоразумието да подкрепят доклада на Веселин Калановски", коментира Иван Виделов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2795 |18.04.2022 Иван Таков: Докладът на ДБ за преименуване на 36-о СУ ”Максим Горки” е конюнктурен и деструктивен . 0| 4635 |18.04.2022 Ген. Атанасов за спецправосъдието: Елемент на Борисовата държава беше закрит, няма да има преследване и прикриване . 0| 3130 |17.04.2022 Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението. България не може да бъде тласкана към избори . 0| 4607 |15.04.2022 Какво може „да изяде главата“ на кабинета? Христо Иванов заговори за „вътрешнокоалиционни мамби“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads