Реклама / Ads
0| 3931 |11.01.2024 НОВИНИ

Иван Таков: Групата на БСП в СОС няма да е буфер в отношенията на участниците в националната Сглобка

.
Председателят на БСП-София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков Източник: БГНЕС
Групата на Местна коалиция "БСП за България" няма да е буфер в отношенията на участниците в националната Сглобка. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след днешната сесия, която продължи 5 минути. Той добави, че ще се включат във всички смислени разговори за намиране на решение за излизане от кризата в Столичния общински съвет.
 

"Ще бъдем конструктивни и разумни, каквито винаги сме били, каза Иван Таков. - Ние сме сериозна партия, сериозна е и групата на Местна коалиция "БСП за България". А никак не е сериозно да има 20 дни между предишното и днешното заседание на СОС, през 18 от тях нищо да не се случи, а два дни преди днешната сесия да ни изпратят документ, изглеждащ като коалиционно споразумение, да поискат след броени часове да се срещнем, да го обсъдим и да го подкрепим. Разумният начин е друг. Ето, сега вече има предложение в понеделник да започнем разговори. Разполагаме с две седмици до следващото заседание на СОС. И ние ще се включим в тези разговори".

 

Иван Таков припомни, че няколко пъти от групата на МК "БСП за България" са изразявали мнението си за ротационен председател на СОС. "За нас това не е добър вариант. Виждаме на национално ниво, че подобно решение е пагубно за държавата, коментира той. - Не искаме това да се прехвърли и в София. Нашата цел е да бъдат реализирани добрите решения за града, които предлагаме. Разбира се, за да се случи това са ни необходими 31 общински съветници. Надявам се в СОС да има достатъчно разумни съветници, да изберем председател с възможно най-широк консенсус и да реализираме добрите идеи".

 

Председателят на БСП - София заяви категорично, че досега в нито един разговор не е ставало въпрос за сформиране на коалиция. "Надявам се, че никой не е забравил колко много противоречия имахме ние с ПП-ДБ-СС по време на предизборната кампания, а и преди нея. И сега продължаваме да ги имаме по много от въпросите в СОС, коментира Иван Таков. - Никога не е ставало дума да участваме в коалиция с тях. Започнахме разговори с представители на тяхната политическа група по приоритети, които са консенсусни и са общи. Ние начертахме нашите червени линии и ясно заявихме, че по тях трябва да имаме разбиране, за да можем да работим заедно в СОС. Три дни по-късно в отговор получихме разчленяване на Паметника на Съветската армия. След това историята всички я знаем".

 

Ваня Григорова изрази безпокойство от манипулациите, които кметът на София Васил Терзиев прави в общественото пространство. "Помним как в първите заседания на СОС той твърдеше, че са необходими 77 милиона лева, за да бъде спасено едно европейско финансиране по проекти за Столична община. Впоследствие се оказа, че не са 77, а са 32 и това може да се направи без решение на СОС, както през цялото време му обяснявахме, каза тя. - Ние настояваме за повече прозрачност. Поискахме от него доклад и документи, за да видим какво е финансово-икономическото състояние на Столична община. Не направи нищо. Ние не спираме да работим, въпреки че няма председател на СОС. От много време се опитвам да намеря бизнес плановете на транспортните дружества в София. Оказва се, че няма такива, въпреки че още през октомври е трябвало да бъдат изготвени и внесени в Столична община. След месец ще трябва да гласуваме икономическата рамка на транспорта. Няма как да правим предложения по нея и да гласуваме, след като не разполагаме с никаква информация. А господин Терзиев няма никаква пречка да назначи заместник-кмет по транспорта, който да отговаря на нашите въпроси. За това не му е необходим председател на СОС".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4667 |11.01.2024 Технологичният гигант Google се разделя със стотици служители . 0| 3925 |11.01.2024 Бербатов: Целта на БФС е да не се случва абсолютно нищо . 18| 9750 |11.01.2024 Николай Слатински: Западът трябва да се опомни - Путинова Русия трябва да бъде победена с цената на всичко! . 2| 81305 |11.01.2024 Спасимир Домарадски за ФрогНюз: Политическите процеси в Полша са на ръба на правовата държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads